От днес в сила влизат мита върху внос в САЩ на европейски стоки за 7,5 млрд. долара, след като мярката беше обявена от Вашингтон в началото на месеца и потвърдена по време на среща между Доналд Тръмп и италианския президент Серджо Матарела в Белия дом в сряда.

С 10% ще бъде обмитен вносът на европейски самолети, а други продукти, включително сирена, маслини и замразено месо (от Германия, Испания и Великобритнаия), текстил (от Великобритания), кафе, машини (от Германия), уиски (от Шотландия), свинско масло и млечни продукти ще бъдат таксувани още по-тежко - с 25%. Български изделия като сирена и други млечни продукти, свинско, плодове, салами, мазнини и животински масла също ще бъдат обмитени с 25%.

Експерт: Търговска война между Европа и САЩ ще струва 2,3% от БВП на Стария континент

Експерт: Търговска война между Европа и САЩ ще струва 2,3% от БВП на Стария континент

Конфликтът между Вашингтон и Пекин вече струва 0,9% от икономиката на глобално равнище, смята Мейва Кузин от Bloomberg Economics

По думите на Тръмп, САЩ не може да си позволи да изгуби търговска война с Европа, тъй като търговският дефицит на управляваната от него страна е твърде висок. "Ситуацията за нас е много тежка от много години", каза Тръмп по време на срещата с италианския си колегa. "Но сега е много тежка ситуация за тях [европейците], защото аз мога да променя положението много лесно. И в действителност не може да има финансова контраатака."

По думите на Матарела мерките, които Тръмп предприема, не носят полза за никого и са "контрапродуктивни". Италианският президент е напълно прав. Докато американския му колега, изглежда, гледа на света като на геополитическа партия шах, която на всяка цена трябва да "спечели", мерките, които налага, са класически пример за протекционизъм, който в действителност ерозира икономиките и на двете страни.

СТО разреши на САЩ да наложи тарифи за 7,5 милиарда долара на стоки от ЕС

СТО разреши на САЩ да наложи тарифи за 7,5 милиарда долара на стоки от ЕС

Заради европейски субсидии към Airbus

Налагането на митата не води до подобряване на качеството на живот, защото изкуственото повишаване на цените на по-конкурентни стоки удря както крайните потребители, така и производителите. В контекста на забавящата се глобална икономика, което се дължи и на търговската война, която Тръмп води срещу Китай, допълнително свиване на потреблението в САЩ и на производството в Европа ще нанесе пореден удар върху и без това постоянно понижаващите се прогнози за икономическия растеж.

Причината за търговската война, започната от САЩ, беше решение на Световната търговска организация (СТО), която отсъди, че европейски държави са осигурявали неправомерна финансова помощ за производителя на самолети Airbus. Преди това организацията отсъди, че техният основен конкурент - американската Boeing също е получавала неправомерни субсидии, но обжалването на гиганта ще се проведе догодина. Двата случая се разследват от СТО от 15 години.

Митата срещу ЕС ще повишат цените в САЩ и ще засегнат 34 000 работни места

Митата срещу ЕС ще повишат цените в САЩ и ще засегнат 34 000 работни места

За това предупреждават от браншови асоциации

Казусът с Boeing беше цитиран от представители на Европейския съюз, които обявиха, че очакват СТО да разреши ответни мита върху американски импорт на стойност до 10 млрд. евро. Според Deutsche Welle обаче не се очаква организацията да излезе с решение преди март 2020 г.