Европейските власти искат да създадат фонд от 100 милиарда евро, който да подкрепи "европейските шампиони" в конкурентната им борба с американски и китайски гиганти като Google, Apple и Alibaba.

Предложението за т.нар. "Европейски фонд на бъдещето" съдържа необичайно радикални мерки, които чиновниците от Европейската комисия искат да поставят в дневния ред на новия председател Урсула фон дер Лайен веднага след стъпването й на 1 ноември, пише Politico в ексклузивен материал.

Документът от 173 страници, с който разполага изданието, включва редица търговски мерки срещу Пекин и Вашингтон, които да осигурят по-добра защита на Европа, включително и чрез помпането с публични средства на местни бизнес гиганти.

Брюксел вдигна мерника и на Amazon

Брюксел вдигна мерника и на Amazon

След милиардните глоби, които Европейската комисия наложи на Google

"Появата на частни конкуренти извън ЕС, които разполагат с безпрецедентни финансови средства, има потенциала да заличи съществуващата иновационна динамика и индустриални позиции на ЕС в съответните сектори", се кава в документа.

Европейските експерти идетифицират Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, Baidu, Alibaba и Tencent като компании, с които Европа трябва да се конкурира. "Европа няма такива компании", се констатира в документа.

Фондът ще използва пари от европейския бюджет до достигането на поне 100 милиарда евро публични и частни инвестиции. За разлика от други фондове досега, този ще инвестира директно в активи - знак, че Брюксел може би планира далеч по-разхлабена политика за публично финансиране за бизнеса, стремейки се да изгради местни гиганти.

Освен наливането на огромни финансови средства Европейската комисия планира и да заложи нова рамка на търговските отношения и тарифи между Европа от една страна и САЩ, и Китай от друга.