Пътуванията от Великобритания бяха забранени от много европейски страни в неделя заради нарастването на случаите на коронавирус, предаде CNBC. Същевременно други се готвят да предприемат същото решение.

Сред тези, които вече спряха пътуванията, са Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Белгия, Австрия, Ирландия и България, след като Борис Джонсън забрани пазаруването за Коледа и събиранията в страната.

В случая на Франция, забраната ще важи за 48 часа (засега), като е спрян дори превозът на стоки под Ламанша и пристанището в Довър. Това ще осигури на страната достатъчно време, за да се открие "обща доктрина" за справяне със заплахата.

От самото пристанище в Довър туитнаха, че терминалът за фериботи се затваря за целия трафик, напускащ Великобритания, до второ нареждане, заради политиките на Франция. Пътническите влакове Eurostar от Лондон до Париж, Брюксел и Амстердам също са спрени.

Германия все пак позволява карго полетите от Острова, но от полунощ в неделя пътническите полети са спрени, като до момента не е ясно колко време ще продължи забраната. В случая на Белгия тя важи за 24 часа.

Същевременно канадски държавен служител обяви пред Associated Press, че страната също възнамерява да спре полетите от Великобритания, но това засега не е официално потвърдена политика. По думите му карго полетите няма да бъдат засегнати от мярката.

Решението на страните идва на фона на спешната среща на комитета COBRA, който се занимава с управлението на здравната криза във Великобритания и който трябва да вземе решение за допълнителните мерки, които страната ще предприеме.