След като в средата на април първите останали без работа заради кризата с коронавируса в Гърция получиха еднократна държавна помощ, в началото на тази седмица Атина изплаща втория транш.

С него още близо 106 хиляди души в южната ни съседка ще получат единична финансова подкрепа в размер на 800 евро, пише местното издание Kathimerini.

От нея могат да се възползват служители, чиито трудови договори са били прекратени заради затруднения на работодателя им в резултат на епидемията. Общата сума на втория транш възлиза на 84,68 милиона евро.

Останалите без работа в Гърция ще могат да подават заявления за третия последен транш от финансовия пакет до 30 април.

От Kathimerini посочват, че досега над 577 хиляди компании в страната са прекратили договорите на повече от 870 хиляди служители. Първият транш беше насочен към 686 000 души, които получиха помощ от 800 евро на 16 април.

В средата на март правителството в Атина предложи отпускането на обезщетение в този размер за всички служители, останали без работа заради спиране на дейността на техния работодател. Тогава стана ясно, че общият бюджет на финансовия пакет ще бъде около 400 милиона евро.

Междувременно гръцката държава покрива всички социални, пенсионни и здравни осигуровки на работниците.