Икономическото министерство на Германия планира данъчни стимули и облекчения за индустрията и бизнеса на стойност €50 милиарда през следващите четири години. Планът е част от нова индустриална стратегия на най-голямата европейска икономика, съобщава Reuters.

"Малките и средните предприятия биха се възползвали по-специално от облекчението", пише в документ на Министерството на икономиката.

Стратегията е част от усилията на страната да подкрепи местната индустрия на фона на високите разходи за енергия и програми за стимулиране в страни като САЩ, например.

"Стратегията има ясен ръководен принцип - Германия трябва да остане силно индустриално място, включително във времена на катаклизми, и в същото време да остане важно място за бъдещите индустрии", коментира министърът на икономиката Роберт Хабек.

Втора рецесия грози Германия до края на годината

Втора рецесия грози Германия до края на годината

Германската икономика ще се свие тази година

Втора рецесия грози Германия до края на годината

Германия вероятно няма да избегне втора рецесия тази година. Това се дължи на слабата индустрия, сочат икономически прогнози. Брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 0,2% през третото тримесечие на годината и вероятно ще спадне с още 0,1% до края на 2023 година. Това показва проучване на Bloomberg сред икономисти, чиито прогнози сочат за слабо възстановяване.

Според икономическите прогнози Германия може да преживее пет последователни тримесечия без никакъв икономически ръст. Ситуацията съживи сравненията с 90-те години на миналия век, когато страната беше определена като "болния човек" на Европа.

Германия ще вземе короната на Япония като трета най-голяма икономика в света

Германия ще вземе короната на Япония като трета най-голяма икономика в света

Заради спада на йената, спрямо долара и еврото