Лондон започва разследвания на чуждестранните собственици на имоти в британската столица.  Това обяви градоначалникът на Лондон Садик Хан пред изданието The Guartian, цитирано от агенция Reuters.

По думите на кмета на града това ще помогне на властите да напреднат в разнищването на проблема с покачващите се цени за жилища на Острова.

„Очевидно е, че трябва по-добре да проучим ролята, която играят инвестираните пари от чужбина, на жилищния пазар в Лондон, мащаба на случващото се и какви действия да предприемем, за да подкрепим строителството и да помогнем на лондончани да си купуват жилища”, коментира градоначалникът.

Според Садик Хан предприетите разследвания са най-мащабната подобна акция, организирана някога на Острова.

Цените на жилищата в британската столица са се увеличили за 12 месеца до края на юли с 12 на сто. На този фон ръстът им се забавя, тъй като до средата на 2014 година достигаше около 20 процента.

Кабинетът на кмета на британската столица ще се съсредоточи върху мащаба на различните типове чуждестранни имотни инвестиции, които ще бъдат обект на разследване, като междувременно ще се наблюдава и кои други градове по света имат подобен проблем.

По изчисления на консултантската фирма Savills през 2014 година чуждестранните инвестиции в имоти в Лондон стигат 7 процента от всички сделки за жилища в града.

Садик Хан коментира, че инвестиции от целия свят са приветствани, но същевременно местните купувачи са изтласкани от пазара на жилища. Затова се налага спешна нужда от прозрачност на инвестираните от чужденци пари в местни имоти, за да се видят реалните притежания на собствениците.