За нов трилър около преговорите между Гърция и международните й кредитори пишат днес гръцките вестници, съобщава БТА. 

Едностранното решение на гръцкото правителство да раздаде коледен бонус за пенсионерите с ниски доходи доведе до напрежение между преговарящите страни. 

Германия блокира прилагането на краткосрочните мерки за облекчаване на гръцкия дълг, а кредиторите поискаха Атина да се ангажира в бъдеще да не предприема подобни действия без съгласуване с тях. 

При най-добрия сценарий от създалата се ситуация би могло да се излезе преди Коледа, но нещата могат да се проточат и след празниците, отбелязва "Прото тема". 

Берлин и други държави искат пенсиите да бъдат намалени, ако се окаже, че заради раздадените коледни бонуси не са се изпълнили бюджетните цели за 2016 г., пише още изданието. 

В. "Нафтемборики" допълва, че Международният валутен фонд (МВФ) също настоява за намаляване на пенсиите, както и на необлагаемия минимум. 

Според в."Имерисия" следващите 24 часа ще са критични за преговорите с кредиторите, но премиерът Алексис Ципрас е оптимист, че втората оценка на хода на гръцката спасителна програма ще приключи през януари. 

В."Та неа" коментира, че вместо да преговаря по втората оценка, правителството трябва да води жестока битка за размразяване на краткосрочните мерки за облекчаване на дълга.