Русия води преговори с България и други държави от Европа, за да се определи точката, където ще влиза второто трасе на "Турски поток". Това заяви вчера вечерта пред журналисти в Истанбул руският премиер Дмитрий Медведев. Той добави, че решаваш фактор в развитието на проекта е икономиката, а не политиката. 

Медведев участва в юбилейната 25-та среща на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. България е представена на форума от вицепрезидента Илияна Йотова. 

Руският премиер напомни, че планираното второ трасе на "Турски поток" предвижда снабдяването с газ на европейските държави. 

"Сега ние в рамките на преговорите, които се водят с редица европейски държави, определяме къде е най-добре да бъде точката на входа в Европа", изтъкна Дмитрий Медведев, цитиран от БГНЕС. 

По думите му "има различни предложения, преговори се провеждат в редица европейски държави, това е и Гърция, и България, така че (по-нататъшното) развитие може да бъде разнопосочно", допълни той. 

"При вземането на решение по този въпрос трябва да бъдат анализирани преди всичко икономическите фактори, защото газопроводът не е политически проект, той е изцяло икономически проект", добави още Дмитрий Медведев. След като бъде определена точката на влизане на тръбопровода в Европа, "ще може да се включат и възможностите на други европейски държави", каза още премиерът.

Той отново подчерта, че в крайна сметка "реализирането на тези планове на територията на европейския континент, в страните от Европейския съюз зависи от решенията, които ще бъдат взети от европейските държави. Ние не желаем никому да се натрапваме, ние изхождаме от съображението, че това е интересен и взаимноизгоден проект и по него трябва да се вземат необходимите решения", отбеляза руският премиер. 

По думите му "въз основа на тези фактори продължават консултациите кои държави може да вземат участие в реализацията на доставките в рамките на второто трасе на газопровода "Турски поток".