Нови 40 леки автомобила и 40 микробуса ще наеме държавата за нуждите на председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС), което България ще поеме от началото на 2018 година.

Обществената поръчка за превозните средства е обявена от Националната служба за охрана (НСО). Прогнозната стойност на автомобилите е 600 000 лева, а на микробусите - 504 000 лева. Така общата цена на поръчката достига 1 104 000 лева без ДДС.

От документите за търга става ясно, че кандидатите ще бъдат оценявани най-вече по отношение на предложената от тях стойност на офертата. Вторият по важност критерий е каква е мощността на двигателите на превозните средства и разходът им на гориво.

Изискванията включват и избраният изпълнител да отговаря за техническото обслужване на возилата, както и на колите да бъдат направени застраховки "Автокаско" и "Гражданска отговорност".

От документите, публикувани от НСО, се вижда, че автомобилите ще бъдат от една марка и модел, като ще бъдат седани в цвят черен металик. Те трябва да имат разход на гориво под 7 литра на 100 километра.

Микробусите трябва да са произведени тази година и да разполагат с поне 7+1 места за пътници.

Возилата ще бъдат наети за срок от 6 месеца - от 1 януари 2018 до 30 юни 2018 година.