С обтягането на отношенията с Русия Украйна е принудена да търси алтернативни източници на енергия. И страната е решена за тази цел да използва мястото на най-ужасната радиационна авария в историята - Чернобил.

На няколко метра от там, където преди три десетилетия се случва катастрофата, сега са изградени 4000 фотоволтаични панели.

Този проект е част от плана на Киев да намали зависимостта си от руския газ и доставките на въглища. Властите в страната са сигурни, че правилният път към това е удвояването на генерираната от слънцето енергия.

Solar Chernobyl SPP е последният опит на Украйна да даде нов живот на мястото, след като предишните такива се провалиха. Проектът се развива в партньорство между местната Rodina Energy Group и базираната в Хамбург Enerparc AG, пише Bloomberg.

"Нашата идея е да използваме земята, която не може да бъде ползвана по друг начин, като така да създадем работещ бизнес в Чернобил", коментира украинският предприемач Евгени Вариагин, който е собственик на Rodina Energy Group.

"Истината е, че част от земята там ще остане изоставена може би милиони години, но има и чисти места, където е безопасно да се прекарва кратко време", посочва той.

С този проект Украйна иска да подпомогне целта си за увеличаване на производството на възобновяема енергия с 11% до 2020 година. Фермата в Чернобил е с капацитет от 1,2 гигавата към края на 2017 година, като това поставя страната сред важните играчи в тази сфера в Европа.

Сега задачата на Киев е да привлече и други компании да инсталират фотоволтаични панели в района на Чернобил, които да осигурят допълнителни 1,2 гигавата енергия, достатъчна, за да захранят 200 000 жилища.

"Проектът е символичен и неговата задача е да направи Украйна по-независима по отношение на източниците на енергия", казва Юлия Ковалив, която е ръководител на националния съвет за инвестиции.