Строителството на нови жилища в САЩ през последните 20 години е с 5,5 милиона единици по-малко от дългосрочните исторически нива. Това гласи доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, цитиран от Mansion Global.

В САЩ се строят по 1,225 милиона нови жилища средно всяка година от 2001 до 2020 г. Това е спад спрямо средно 1,5 млн. нови жилища от 1968 до 2000 г.

"Проблемът е от сериозен мащаб", казва вицепрезидентът на Rosen Consulting Group и един от авторите на доклада Дейвид Банк. Според него пазарът се нуждае от достъпни жилища на пазарни цени.

Според доклада за десет години строителството на нови жилища е намаляло до 6,8 млн. единици под необходимото ниво, за да отговори на търсенето.

Един от двигателите на сериозния растеж на цените в последно време е именно ограниченото предлагане. Средната цена на съществуващите жилища е нараснала с 19% на годишна база и през април стигна до средно 341 600 долара, което е нов рекорд.

Пандемията забави работата на строителните компании миналата пролет. Отложи се и закупуването на терени за строеж. Ниските лихви по ипотечните кредити и ръстът на дистанционната работата доведоха до повишено търсене на еднофамилни жилища и много собственици на имоти отложиха или отмениха планове за обявяване на имотите си за продажба.

Броят на съществуващите жилища на пазара е намалял до 1,03 милиона единици в края на януари, което е рекордно ниско ниво, откакто се води статистиката. Към края на април съществуващите жилища възлизат на 1,16 милиона единици, което е 20,5% спад спрямо година по-рано.

Експерти дават различни оценки за баланса между търсенето и предлагането. В проучване по-рано тази година компанията за ипотечно финансиране изчисли, че националният дефицит на еднофамилни жилища възлиза на 3,8 милиона единици в края на 2020 година. Други са на мнение, че САЩ имат дефицит от под един милион жилища и няма нужда от ново строителство.

За да намалят дефицита в предлагането, строителните компании трябва да надхвърлят дългосрочния среден темп от 1,5 млн. единици на година, според доклада. Със строеж на 2,1 млн. жилища на година, което е близо до нивото от 2005 г., ще са необходими десет години за запълване на липсата от 5,5 млн. единици.