Хората са много предпазливи да теглят дългосрочни заеми, тъй като не са сигурни в доходите, които получават. Според мениджъра за България и Румъния в европейската мрежа от компании за недвижими имоти ERA Теодора Димитрова това е основната причина на пазара на имоти да няма толкова много сделки. В интервю за агенция „Фокус" тя казва, че се забелязва известно увеличение в сравнение с началото на годината, но по-голямата част от сделките са с клиенти, които купуват в брой.

Те се ориентират към подценени имоти, които са под пазарна стойност и в границите до 50 000 евро. Анализите на ERA за София показват, че при около 70% от сделките кешовите клиенти купуват имоти в рамките на 30 000-40 000 евро.

Теодора Димитрова е категорична, че има отлив от пазара на имоти, но тава не е тенденция само в България, а и в Европа. В момента по-голямата част от чуждестранните купувачи у нас са рускоезични граждани, които основно купуват по Черноморието. Там също нивата, на които се сключват сделките, са в границите до максимум 100 000 евро. Купуват се и по-скъпи имоти, но масовият клиент е до тези нива.

ERA не е регистрирала продажби на имоти на „зелено", обяснението за което е свитото кредитиране, а и купувачите в момента предпочитат готовите жилища. Има сделки на нови имоти на акт 16 или поне на акт 15, но те са епизодични и зависят от нуждата на продавача бързо да продаде имота. В момента купувачите са по-малко и ако продавачът разчита да продаде в рамките на много кратък срок, това ще трябва да бъде за сметка на цената. Според Димитрова купувачът може да стигне до добри попадения в момента и до избор на имот на ниска цена, но това не е масова тенденция. Тя съветва купувачите да не разчитат, че всеки имот може да се купил под пазарна цена.

Мениджърът на ERA прогнозира, че до края на годината няма да има съществени промени на пазара на имоти - цените ще се задържат на сегашните нива и търсенето няма да нараства. Най-голямо разнообразие от предлагани имоти има на Южното Черноморие и в Банско, но търсенето е основно от чужденци за изгодна инвестиции или от хора, които никога не биха се сдобили с такъв имот, ако не беше сегашната ситуация, например студиа за по 20 000 евро, което преди не беше възможно.