Цените на жилищата във Великобритания остават без промяна на месечна база за втори пореден месец през юни, след като през май се стабилизираха за първи път от 20 месеца.

Това е ново доказателство, че пазарът на недвижими имоти започва да се стабилизира, но в същото време липсват и индикации за възходяща тенденция, според резултатите на проучването сред брокерите на недвижими имоти, направено от Hometrack.

Средните цени на жилищата в Англия и Уелс, остават 155 600 паунда, след като намаляха, според базираната в Лондон компания за пазарни проучвания. На годишна база цената е намаляла с 8.7%.

"Липсата на достатъчно предлагане и ниските цени на жилищата спряха спада на стойността на имотите през последните два месеца", според Ричард Донъл, директор на изследванията в Hometrack, но "перспективата за сектора зависи от това, колко от евентуалните купувачи ще продължат да се опасяват от ново поевтиняване или да не могат да си осигурят достатъчно финансиране, за да по получат достъп до пазара" на жилища.

Броят на нови купувачи регистрирани от брокерите на недвижими имоти да проявяват интерес е нараснал с 4.6% на месечна база през юни, като броят на постигнатите споразумения за продажба се е увеличил с 6.4%.

За последните 6 месеца новите продавачи са се увеличили с 36%, докато този на жилища предложени за първи път за продажба през въпросния период на пазара е нараснал с 6.4%.