Хиляди - може би даже десетки хиляди, са нашите сънародници, които от години се трудят в Гърция. Внасят осигуровки и трупат стаж. Повечето от тях, обаче, няма да получат пълна пенсия от южната ни съседка. Причина е промяна в правилата, която вдига значително минималния период на пребиваване в страната.

Контекст: Над 200 000 българи работят в Гърция, но повечето са сезонно наети в селското стопанство и туризма. Според последните официални данни от 2014 г., обаче, около 80 000 наши сънародници са трайно пребиваващи и работещи в страната, посочва БНР.

Средствата за пенсии растат, а броят на получателите им намалява - колко е средната пенсия

Средствата за пенсии растат, а броят на получателите им намалява - колко е средната пенсия

Разчетите на НОИ

Години наред тази група можеше да разчита на поне на минимална пенсия след 15 години стаж - сума, която към момента е 411 евро и е ценна помощ в по-късните години от живота.

Детайли: Промяна в ситуацията настъпва след 2019 г., като тя засяга всички - не само тези, които тепърва започват да трупат стаж в Гърция. За да получава гръцка пенсия, чужденецът трябва да е пребивавал 40 години в Гърция. Това елиминира почти всички наши сънародници.

Ако имате по-малък престой в Гърция, размерът на пенсията се намалява с по 1/40 за всяка недостигаща година. Например, ако сте от 25 години там, тя ще намалее с над една трета. И това е ситуация, в която работещият има над 20 години трудов стаж - ако са например 15, още 10% се губят.

Колко "струва" закупуването на осигурителен стаж за пенсия

Колко "струва" закупуването на осигурителен стаж за пенсия

През 2022 година, общо 3840 бъдещи пенсионери са си закупили осигурителен стаж

Това поставя работещите от най-отдавна в страната в най-лошо положение - те имат много малък стаж у нас, а този от Гърция не може да се използва за получаване на пълна пенсия.

Какво предстои: Нашите сънародници настояват институциите у нас да се задействат и да намерят решение - поне за следващите поколения хора, които ще си търсят късмета зад граница. Пред БНР те отбелязват и че Албания е постигнала промени за своите граждани, които са били в сходно положение.