Баскетболистът от Бруклин нетс Спенсър Динуиди обяви, че ще започне да емитира крипто облигации, базиращи се върху 3-годишни му договор на стойност 34 млн. долара годишно, предаде Cointelegraph. Плановете на атлета са от средата на миналата година, а дебютът на токъните трябваше да се състои в понеделник.

От Националната баскетболна асоация обаче засега блокират предложението му, тъй като посочват, че то трябва да бъде одобрено от тях. Към момента те вече го отложиха веднъж. Все пак той вече е разработил крипто платформата, съвместно с крипто стартъпа Securitize.

Планът на Динуиди е атлетите да могат да получават оборотни средства срещу бъдещите си средства. Засега токънът ще да се купува от акредитирани инвеститори, но целта е той да е достъпен до всички. Облиацията е обезпечена със собствения контракт на звездата, а в бъдеще и други атлети трябва да могат да се възползват от нея чрез същия механизъм.

Динуиди вече има и други последователи сред спортистите, които обявиха, че са готови да създадат сходни платформи, ако началото на търговията с SD8, както ще се нарича новият актив, бъде отложено отново от Националната баскетболна асоциация.

Подобна форма на финансов инструмент беше разработена от музикалната легенда Дейвид Боуи. Облигациите, които той пусна, предоставяха на музикантите възможността да обезпечат финансовия актив с бъдещите си продажби. По този начин те имаха достъп до ликвидни средства на момента.

До момента криптовалутата биткойн се приема от два баскетболни отбора - Сакраменто Кингс и Далас Маверикс.