Наемите днес са огромен разход, който трябва да бъде много добре обмислен. Предвид кризата, причинена от новия коронавирус, много наематели бяха принудени да напуснат жилищата си, защото не мога да си позволят наема, докато не работят. Ето няколко прости съвета за това как може да поискате по-ниска цена на наема на старото или желаното от вас ново жилище.

Разберете истинската стойност на имота

Наемателите, които живеят от известно време на едно и също място, може да не осъзнават как се променя пазарът около тях. Според Рамит Сети - експерт по лични финанси - преди да наемем един апартамент, трябва задължително да се поинтересуваме за неговата пазарна стойност, така че да може да се направи обоснована и адекватна преценка за наема. Сети препоръчва да разгледаме сайтовете за недвижими имоти за подобни апартаменти близо до желания. Още по-добрата опция е да се потърсят пазарни отчети.

Изчислете какво ще ви струва цялото местене

Преместването може да бъде доста скъпо, така че ако наистина мислите да наемате нов апартамент и ако не можете да намалите цената на наема, уверете се, че разходите по самото местене няма да бъдат прекалено високи. Ако използвате фирма, която да премести вещите ви, първо се запознайте с нейния ценоразпис, защото цените на тези услуги могат да варират много. Друг разход възниква и при самото опаковане - ако нямате достъп до кашони и други опаковъчни консумативи, това също може да ви струва една не малка сума.

Локация

Много добре определете локацията на жилището. Много хора първо избират квартал, в който желаят да живеят поради ред причини - детски градини, училища, близост до работното място и други. Ако бюджетът не позволява жилище в желания район, то тогава трябва да се уверите, че новият апартамент е добре свързан с транспорт. Ако не е - това е добра причина да поискате смъкване на цената на наема.

Въпреки COVID-19: Жилищата в София и страната продължават да поскъпват. С колко?

Въпреки COVID-19: Жилищата в София и страната продължават да поскъпват. С колко?

Цените в столицата квартал по квартал

Други видове предимства

Ако наемодателят не отстъпва за цената на наема и ако вие не искате да се местите, попитайте дали сумата не може да бъде намалена от други разходи като такси за паркиране, поддръжка на зелени площи, домашни любимци и други.

Продайте себе си

При преговарянето на цената на наема, всеки трябва да знае ясно точно какво иска. Ако вече го знаете - продайте се. Може да споменете на наемодателя за добрия си кредитен рейтинг, ако имате такъв. Споменете и всички извършени от вас ремонти в жилището. Обяснете учтиво защо се нуждаете от намаляване на наема и представете конкретна сума, осъзнавайки, че тя може да е противоречива на реалността. Ако искате намаление от наема, обосновете го - загуба на доходи в домакинството заради Covid-19 например. Поискайте по-висок процент намаление, за да може да стиснете ръцете с хазяйна си по средата, каквото намаление всъщност искате. Пример - ако плащате по 1000 лева наем и искате да спестите около 50 лева месечно (а това би било годишно 600 лева или повече от половин наем), поискайте намаление от 10% или 15% от наема си. Така след преговори, може да стигнете до желания процент намаление, в случая около 5%.

Цените на имотите в Европа продължават да растат въпреки пандемията

Цените на имотите в Европа продължават да растат въпреки пандемията

Въпреки че се очакваше пандемията да доведе до сериозен спад, цените засега остават стабилни

Просто питам

От опит не боли. Ако мислите, че хазяят ви разчита прекалено много на вас и вашите пари за наем, можете просто да вметнете в разговора, че наемът ви е висок и не знаете как ще се справят занапред. Друг трик е да попитате наемодателя си какъв срок на предизвестие трябва да спазвате. Търсенето на нови наематели въобще не е най-приятната работа, така че има възможност наемодателят ви да пожелае да ви намали леко наема, така че да ви задържи.

Млъкнете

Мълчанието по време на преговори е много важно, защото много хора по природа се чувстват неудобно от самото преговаряне. Така че ако зададете темата на разговора за наема, оставете наемодателят ви да говори. Често това чувство за неприятност може да се използва от вас като плюс. В крайна сметка може да получите няколко процента отстъпка от цялата сума.

Пари в брой

Ако разполагате с повече кеш, това може да ви помогне и да спестите средства. Хората просто обичат вида на големите суми пари на едно място. Може да предложите на наемодателите си да плащате 2 пъти или 4 пъти в годината, съответно по 6 000 лева или 3 000 лева (при наем от 1 000 лева), като в замяна поискате наемът да бъде свален с доста прилична сума, например 10% или 100 лева. Така вместо 6 000 лева, вие ще платите 5 400 лева, което е повече от половин месечен наем спестяване за период от само 6 месеца.

Наемите в Манхатън удариха 7-годишно дъно

В една от най-скъпите части в Ню Йорк наемите не са били толкова ниски от 2013-а

Средният наем падна с 11% до 3036 долара