Цените в Хърватия "хвръкнаха нагоре" с до 160%, след приеманто на страната в еврозоната на 1 януари 2023 година. Това става ясно от думите на главния държавен инспектор на страната Андрия Микулич, съобщи ТАСС.

"Според последните данни, при един от продуктите в страната цената е скочила със 160% за по-малко от месец. Мисля, че в момента няма нито една основателна причина цената да скочи със 160%", цитира Микулич хърватската телевизия HRT, като обаче не се споменава за кой точно продукт става въпрос.

"При контрола на стоките в търговските обекти, например за: какао, сладкарски изделия, прясно и кисело мляко, бисквити, млечни продукти, масло, зеленчукови консерви, е потвърдено увеличение на цените от 9% до 38%", посочва Микулич.

Малко по-рано хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че властите на страната възнамеряват да повишат контрола върху цените след прехода на страната към еврото и да глобяват за необоснованото им повишаване.

Хърватия премина към въвеждане на еврото на 1 януари тази година и тогава се присъедини към Шенгенското пространство. Тя стана 20-ият член на еврозоната и 27-ият член на Шенгенското пространство.

Цените в Хърватия вървят нагоре след въвеждане на еврото

Цените в Хърватия вървят нагоре след въвеждане на еврото

Премиерът на страната обеща да се вземат мерки