Правителството на Румъния одобри проектозакон за защита на ИТ системите на публичните органи и институции в страната в контекста на инвазията, предприета от Руската федерация срещу Украйна.

Проектозаконът създава необходимата правна и институционална рамка за забрана на придобиването и използването от публичните институции на антивирусни софтуерни продукти и услуги с произход от Русия, информира Romania Insider.

Ако вече има закупени и/или инсталирани руски антивирусни услуги, то те ще бъдат прекъснати и/или деинсталирани с подкрепата на Министерството на цифровизацията, Националната дирекция за киберсигурност, Румънската разузнавателна служба и Специална телекомуникационна служба.

Microsoft е блокирал опит за мащабна руска хакерска атака в Европа и САЩ

Microsoft е блокирал опит за мащабна руска хакерска атака в Европа и САЩ

От страна на група, наричаща се Strontium

"Мярката беше предприета в контекста, в който специалисти предупреждават, че наличието на руски антивирусен софтуер представлява уязвимост за киберсигурността на румънските власти и институции", се казва в изявлението на правителството, цитирано първо от Agerpres.

Според правителството на северната ни съседка мярката е временна, в съответствие с правилата, предвидени в чл. 53 от Конституцията на Румъния и ще важи за целия период на инвазията на Руската федерация срещу Украйна. Или казано иначе, до датата на подписване на мирен договор или споразумение за постоянно примирие, което да гарантира териториалната цялост на Украйна.