Вдъхновението за пътувания идва от всички ъгли на живота, включително и от кинематографичните произведения на изкуството, за които плащаме да видим на сивия екран.

Вижте следните 11 идеи за ваканции от най-добрите филми на 2015 г., подбрани от сайта за пътувания Travel + Leisure:

„Момичето от Дания”

Действието на филма се развива в 20-те години на 20-и век. Лентата е заснета в някои от най-красивите европейски държави, сред които Франция, Англия, Германия и Норвегия. А изобразяването на Копенхаген в целия му блясък от изминалия век – цветни сгради и калдъръмени улички – ще ви накара да се забързате към датската столица, дори и само за да се разходите по канал Нюхавн.

„Завръщането”

Този хит донесе на Леонардо ди Каприо, който играе в главната роля, отдавна чаканата статуетка „Оскар”. Кинопродукцията представя спиращи дъха гледки, които са заснети основно в Албърта, Канада и Тиера дел Фуего (Огнена земя) в Чили и Аржентина. Сцените създават толкова реалистична и зимна картина, че зрителите могат да се разтреперят по местата си в киносалона.

Колко пари получи Леонардо ди Каприо за ролята, която му донесе „Оскар”?

Колко пари получи Леонардо ди Каприо за ролята, която му донесе „Оскар”?

Американската звезда е 13-ият най-високоплатен актьор в света

„Ex Machina: Бог от машината”

Истинската звезда в този филм е Juvet Landscape Hotel в Норвегия. В действителност можете да отседнете в този зашеметяващ стъклен имот, който се намира буквално сред гората. С девет самостоятелни стаи, спа и домашно приготвена скандинавска кухня, няколко нощувки в Juvet си струват пътуването до Норвегия.

„Макбет”

Снимките на филма по трагедията от Уилям Шекспир са заснети на остров Скай – едно от най-забележителните места в Шотландия. Островът е известен с природната си красота, средновековните замъци и живописните шотландски градове.

„Междузвездни войни: Силата се пробужда”

Всички ние знаем, че „Междузвездните войни” се случват в „една далечна, далечна галактика”, но ако заснемането на филми ставаше единствено в студиата, вероятно лентите нямаше да ни харесват толкова. Кулминационната сцена от седмия епизод на хитовата поредица е снимана в красивия и отдалечен ирландски остров Скелиг Майкъл.

„Бруклин”

По ирония на съдбата в по-голямата си част филмът „Бруклин” е заснет в Ирландия. В самия район Бруклин, Ню Йорк, САЩ се е снимало само три дни, докато по-голямата част от лентата е снимана в Ирландия и Канада. Главната героиня във филма е от малкото ирландско градче Енискорти. Това чаровно място е пълно с история, средновековни замъци и старинни каменни мостове.

„Спектър”

Миналата година най-новият филм за Джеймс Бонд ни даде възможността да надникнем в приключенията на известния агент в град Мексико, Рим, Австрия и Англия.

„Мустанг”

По-голямата част от продукцията е снимана в Кастамону – турска провинция, пълна с гъсти гори, тюркоазени заливи и средновековна архитектура. Сред другите забележителни градове, в които са заснети кадрите, са Инеболу и Абана. Снимки са правени и в Истанбул и Бейоглу.

„Лудият Макс: Път на яростта”

Пост-апокалиптичните пейзажи във филма са заснети в Австралия, Намибия и Южна Африка, макар че най-разпознаваемите декори са снимани в пустинята Намиб.

„Джурасик свят”

Ако динозаврите отново бяха на Земята, Хаваи вероятно щеше да е добро място за подслон. Точно така са мислели и продуцентите на „Джурасик свят”, когато са се спрели на Хавайските острови Кауаи и Оаху.

 „Съвсем Нов завет”

Този филм проследява живота на Бог, който живее в Брюксел с жена си и дъщеря си. Комедията изобразява как Бог и дъщеря му се скитат по улиците на белгийската столица.