Според ново британско проучване на PA Media, цитирано от The Guardian, България и Турция са сред най-евтините дестинации за почивка на европейците и британците тази година. Слънчев бряг в България и Мармарис в Турция са най-евтините от 16 популярни европейски курорта, според годишния доклад за семейните почивки на Post Office Travel Money.

Плажният барометър на доклада изчислява разходи от около 86 британски лири за семейна храна, напитки, слънцезащитен крем, репелент против насекоми и плажни принадлежности, сладолед и разходка с водно колело в двете дестинации.

Докладът показва, че местните цени в Мармарис са се удвоили в сравнение с лятото на 2019 г., но сривът на турската лира оттогава е помогнал да се намали въздействието. Въпреки това британците могат да очакват да платят почти 11% повече, отколкото преди три години в Мармарис, в сравнение с 8% в Слънчев бряг.

Българите пътуват масово към Гърция и Турция през лято 2022

Българите пътуват масово към Гърция и Турция през лято 2022

Пътуванията на български граждани в чужбина през юни бележат ръст от близо 50% на годишна база

Въпреки повишенията, разходите в двете дестинации са с повече от 20% по-ниски от тези в най-евтиния курорт в еврозоната - португалския Алгарве.

Фуншал в Мадейра е следващият най-евтин курорт - 125 британски лири, следван от Коста дел Сол в Испания - 127 британски лири и Корфу, Гърция - 133 британски лири.

Най-скъпа е Ибиса, с цена от около 186 британски лири на барометъра, следвана от Пулия, Италия, с цена от около 185 британски лири. Най-голямото увеличение на цените е в Крит с 37,7% ръст на цените, които сега струват около 161 британски лири.

Проучването показва още, че цените са се повишили в три четвърти от 16-те европейски дестинации в резултат на по-високите курортни такси за храна и напитки. Средното повишение в тези, в които има увеличение, е 13,3%.

Почти три от всеки пет (59%) семейства в Европа и Великобритания планират пътувания в чужбина тази година, но повече от три четвърти (76%) от тях са надхвърлили бюджета си с почти 38% при последната си почивка.

Ето колко скъпо излиза почивката на Ибиса

Кенче Coca-Cola за $13? Цените на най-популярния остров в Европа ще ви изумят

Ресторанти, клубове, ваканционни жилища под наем и таксита са повишили значително цените тази година