От изучаването на чужди езици има много и безспорни ползи - от практическото им използване и разширяването на кръгозора, до развитието на интелекта и поддържането на мозъчните функции до дълбока старост, както твърдят учените.

Но това го разбират не само учените: най-успешните, богати и влиятелни хора в света от най-ранна възраст приучават децата си, че е нужно да владееш не само родния си език.

В последно време такива хора все по-често избират за тях да изучават китайски. Изглежда той се превръща във все по-популярен за децата на политици и предприемачи, фигуриращи на челни места в престижните списъци на Forbes.

Разбира се, причината той да се изучава, не е само това, че това е езикът на милиард и половина души и хилядолетна цивилизация, дала силно отражение върху човешкото развитие.

Китай е вече втората по големина икономика в света и за да успее човек в глобалния бизнес и политика е полезно да говори езика на тази страна.

Ето няколко примера на влиятелни родители, които са решили децата им да научат китайски език:

Джеф и Макензи Безос

Снимка 324165

Източник: GettyImages

Основателят на Amazon и неговата жена - писателката Макензи Безос, имат четири деца, които както и самите родители признават, се подлагат на различни образователни експерименти. Изучаването на китайски език е част от тяхната програма.

Богатата им образователна практика, освен изучаване на китайски, включва пътувания до необичайни места, кулинарни курсове, където приготвянето на храната се обяснява научно, сингапурски математически програми, спорт и даже отглеждане на пилета в инкубатор, споделя Макензи Безос пред списание Vogue.

Марк Зукърбърг и Присила Чан

Снимка 309951

Източник: Фейсбук

Жената на създателя на Facebook - Присила Чан има китайски корени. Тя свободно говори кантонския диалект на китайския език, който се използва в южната част на страната. Самият Марк Зукърбърг вече няколко години учи официалния северно китайски език - мандарин и вече може да поддържа разговор на него.

Дъщерята на Зукърбърг и Присила, Максим, която тази есен навършва две години, вече се занимава с преподавател по китайски език.

Иванка Тръмп и Джаред Кушнер

Снимка 319480

Източник: GettyImages

Дъщерята на американския президент Иванка Тръмп и нейният съпруг Джаред Кушнер, съветник в Белия дом, имат три деца. Неотдавна те взеха на работа в семейството детегледачка, говореща китайски.

Решението от ранна възраст децата им да научат китайски вече даде плодове, които можаха да видят потребителите на интернет.

В началото на февруари т.г. тяхната петгодишна дъщеря поздрави китайците с тяхната Нова година с песен на китайски. А на 8 номеври, нейните умения зарадваха и китайския президент Си Дзинпин. Доналд Тръмп му показа видео, на което внучката му изпълнява китайската песен "Цвят от жасмин".

Принц Уилям и Кейт Мидълтън

Снимка 304667

Източник: Youtube

Херцогът и херцогинята на Кеймбридж имат две деца и очакват трето в края на следващия април. Старшият им син четиригодишният Джордж тази есен тръгна на училище, където освен всичко друго ще изучава и китайски език.

Засега в кралското семейство никой не говори този език, но някои се опитват. Принц Уилям преди няколко години пожела на китайския народ на офиицалния език - мандарин: "Щастлива Нова година" .