Слънчевите панели се разпространяват по света с рекордни темпове, подхранвани от данъчните облекчения и амбициозните климатични цели. САЩ също инсталират панели бързо - толкова много, че се очаква тази година слънчевата енергия да представлява повече от половината от новия електрически капацитет за първи път.

Но акциите на слънчевата енергия не се представят толкова добре! Слабостта в някои ключови продуктови области, включително жилищни покривни системи, потопи няколко акции в индустрията.

Никоя акция не е паднала толкова много, колкото Enphase Energy (тикер ENPH), която влезе в годината с шестгодишна печеливша серия, включваща две години, когато акциите се увеличиха повече от пет пъти. Спадът от началото на годината възлиза на цели 54%.

Enphase произвежда ключови компоненти за жилищния пазар, който все още расте, но е изправен пред нови предизвикателства. Високите лихви и по-строгите правила за соларните панели в Калифорния изплашиха потенциалните клиенти и доведоха до несигурност в индустрията.

Enphase издаде слаба прогноза за продажбите за третото тримесечие, което доведе до срив на цената на акциите толкова бързо, че сега се търгуват при 21 пъти очакваните печалби през следващата година, най-ниското ниво от дълбините на пандемията. Акция, която обикновено се търгува при двойна оценка цена/печалба от по-широкия пазар, сега получава само 10% премия спрямо пазара.

Разпродажбата изглежда твърде стръмна, според някои пазарни наблюдатели. Enphase остава ключов доставчик на соларно оборудване в САЩ и останалата част на света, с мрежа от монтажници и дистрибутори по целия свят. Очаква се печалбите й да нараснат с 10% тази година до $5,07 на акция и повече от 30% през всяка от следващите две години, достигайки $8,79 през 2025 г.

За разлика от слънчевите си конкуренти, Enphase е солидно печеливш, така че не е необходимо да използва все по-скъпи дългови пазари, за да стимулира растежа си. Всъщност компанията има повече пари в брой, отколкото дълг в баланса си и обяви план за обратно изкупуване от 1 милиард долара през юли.

Инсайдери на компанията, които имат история на продажба на акции, напоследък ги изкупуват. Анализаторът на Evercore Джеймс Уест смята, че акциите могат да се покачат обратно до $220, което е повече от 80% повече от последните нива, при които се търгуват от $120. Той оценява акциите на 24,5 пъти прогнозата печалба на акция за 2025 г. от $9, коефициент, който според него е в по-голяма степен в съответствие с перспективите за растеж. "Мисля, че тук ще има отскок", казва той.

Enphase, базирана във Фримонт, Калифорния, е основана през 2006 г., време, когато слънчевото производство в САЩ беше на прага на рязък спад. Китай започна да инвестира сериозно в разработването на соларни панели, грабвайки пазарен дял от САЩ и други страни. Enphase успя да избегне съдбата на някои други соларни играчи, защото не произвежда самите панели, бизнес, доминиран от китайски фирми, които непрекъснато намаляват цените.

Вместо това Enphase изгражда инвертори, които са високотехнологични устройства, които преобразуват постоянния ток, произведен от слънчеви панели, в променлив ток, използван в домовете. Така наречените микроинвертори на Enphase работят по различен начин от продуктите, произведени от конкуренти. Те са поставени директно срещу слънчевите панели, което им позволява да предават по-добре данни и по-ефективно да регулират нивата на мощност, за да увеличат максимално мощността на системата. Продуктите са спечелили такава популярност сред монтажниците и дистрибуторите, че продажбите на компанията са се удвоявали приблизително на всеки две години.

Компанията влезе в 2023 г. в силна форма, след като продажбите нараснаха с 69% през 2022 г. Но условията бързо се влошиха. Високите лихвени проценти накараха потребителите в САЩ да забавят големи капиталови покупки като слънчеви панели. А в Калифорния, щата с най-много инсталирани слънчеви панели в жилищни сгради, новите правила направиха преминаването към слънчева енергия по-малко доходоносно.

Тъй като пазарът се забави, акциите на Enphase поевтиняха. През текущото тримесечие се очаква продажбите да спаднат с около 20% на тримесечна база. Акциите се разпродадоха рязко след обявяването на това ръководство.

Изпълнителният директор Бадри Котандараман има план да извади Enphase от депресията и очаква третото тримесечие да представлява дъно. От една страна, той каза на финансовото издание Barron"s, че компанията бързо се разширява извън САЩ, особено в Европа. Войната в Украйна ускори енергийния преход в Европа, като собствениците на жилища бързо добавиха слънчеви панели, за да се откажат от скъпия природен газ.

Котандараман смята, че общата пазарна възможност в Европа - където целите за енергийна сигурност и околната среда са станали по-високи приоритети - е два пъти по-голяма от пазара в САЩ. Използването на този растеж и увеличаването на приемането на слънчева енергия на други места трябва да балансира микса от приходи на Enphase през следващите години. През 2022 г. на САЩ се падат 76% от приходите. В идеалния случай продажбите му в крайна сметка ще бъдат разделени по три начина между Европа, Северна Америка и останалия свят, казва Котандараман.

Enphase също разшири своите продуктови предложения отвъд инверторите; 10% до 15% от продажбите му са от батерии, които позволяват на собствениците на жилища да управляват по-добре своите енергийни нужди или да се изключат от мрежата. Компанията също така предлага зарядни устройства за електрически превозни средства и приложение, което позволява на собствениците на жилища да наблюдават своите системи. Уест казва, че дълбоките съществуващи взаимоотношения на Enphase със слънчевите инсталатори трябва да дадат на компанията предимство в продажбата на тези продукти.

По-дългосрочните възможности за слънчева енергия на покриви в САЩ все още са големи, особено след спадане на лихвените проценти. След спад от 3% през 2024 г. поради изоставащия ефект от промяната в правилата на Калифорния, слънчевият капацитет на покривите трябва да нараства средно с 8% годишно от 2025 г. до 2028 г., казва фирмата за енергийни изследвания Wood Mackenzie.

Тъй като американците прегръщат електрификацията на домовете си - слънчеви панели, електрически автомобили, термопомпи и други - Enphase е в добра позиция да се превърне в централен играч.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.