Без значение за кого се бият, войниците по света имат нещо много общо: те трябва да ядат. Може би не е изненадващо, че полевите дажби, известни сред американските войници като "Готови за консумация ястия" или "MRE's", имат доста лоша репутация сред войските, които трябва да разчитат на лиофилизираните, вакуумирани ястия, докато патрулират или са на бойното поле.

Въпреки че никой не очаква полеви дажби да осигурят петзвездно изживяване при хранене, много армии правят каквото могат, за да дадат на войниците си прилична храна, независимо дали им сервират традиционни ястия или измерват как яденето на MREs може да повлияе на здравето на техните войски.

За американските войници MRE, са пълни с всичко, от което войниците се нуждаят за солидна храна от 1200 калории, включително няколко ястия, напитки, безпламъчни нагревателни елементи и прибори. Но армията не е загрижена само за захранването на своите войници: тя иска и те да се насладят на храната си.

Снимка 633934

Източник: iStock Images

Армейският диетолог Холи МакКлунг казва в изявление. "Нуждаем се от начини да поддържаме интереса на бойците и да ги вълнуваме от храненето на полето, след като са тренирали и са яли MRE's в продължение на няколко дни."

Армията на Съединените щати дори отправи покана за доброволци, които желаят да оцелеят само с помощта на MRE почти месец, в опит да видят как полевите дажби могат да повлияят на деликатната екосистема от чревни бактерии в храносмилателната система. В края на краищата, като се има предвид, че MRE's трябва да отговарят на списък с изисквания, като например да могат да оцелеят при падане с парашут от 1250 фута и да останат годни за консумация до 3 1/2 години при температури до 80 градуса по Фаренхайт.

Проучването на това как яденето на MREs влияе върху здравето на войниците е един от начините, по които служители на американската армия се опитват да запазят войските си здрави, но армията също така прави каквото може, за да гарантира, че войниците не ядат едни и същи ястия отново и отново.

С какво са изхранвали войниците си древногръцките армии?

С какво са изхранвали войниците си древногръцките армии?

"Армията марширува според стомаха си", е казал известният френски генерал и император Наполеон Бонапарт

MRE обхващат широк спектър от храни, от спагети болонезе до наситено с кофеин говеждо месо, докладва Дейвид Уелън за Munchies. Армейски изследователи дори се готвят да разкрият това, което някои наричат "свещения граал на MRE": пица.

"Докато американската армия може да предлага едно от най-големите разнообразни менюта за своите MRE, повечето страни се опитват да предложат на своите войници нещо, което прилича на кухнята на тяхната родина. Южнокорейските войници се гощават с бибимбап и кимчи, докато на френските бойци се предлага пастет от елен и патешко конфи. Гамата от храни варира значително: колумбийските войници се хранят предимно с ориз и боб, докато италианската армия дава на своите бойци 40-процентова алкохолна "закуска", пише Уелън, цитиран от Smithsonian Magazine.

"Когато сте във враждебна среда, това обикновено всява страх и монотонност. Така че единственото нещо, което трябва да очаквате с нетърпение, е храната", казва директорът на Army Materiel Command Бил Бигълоу пред C.J Lin за Stars and Stripes. "И ако това е монотонна храна, това само допринася за вашето нещастие."

Снимка 633935

Източник: iStock Images

Има ли проблем с храненето на военните в българската армия?

През август БНР тръгна по сигнал, след като в редакцията на Националното радио е получен сигнал за това, че от началото на август военни ще минат на суха храна. Тогава от Министерството на отбраната казаха, че храненето в армията на страната ни е по наредба.

Законодателството дава само възможност на командирите при определени случаи да осигуряват суха вместо топла храна. Няма изрични разпоредби, задължаващи "замяната на столовото хранене със сух пакет от първи август" и в този смисъл сигналът, постъпил в редакцията на БНР, бил неоснователен, казват от Министерството.

Войници от българската армия

Източник: пресцентър МО

Войници от българската армия

Според наредбата действително на военнослужещите се осигурява безплатна храна чрез организиране на войсково хранене или хранене от външен изпълнител. Войсковото хранене се осъществява чрез доставка на хранителни продукти и приготвяне на храна от кухненския персонал на войсковото формирование. Към момента във военните формирования е било организирано войсково хранене чрез доставка на хранителни продукти, съгласно сключен договор с голяма търговска верига.

Заради спецификата на работата, военните, от които "Хоризонт" научи за притесненията им, няма как да застанат публично, за да ги споделят. Но ситуацията звучи така - от "Омръзна ни от тези консерви" до "Събираме пари и си готвим сами". 

Американски чипове попадат във военното оборудване на руската армия, въпреки санкциите. Как се случва това?

Американски чипове попадат във военното оборудване на руската армия, въпреки санкциите. Как се случва това?

Само през 2022 г. Русия е внесла полупроводници на стойност 2,5 милиарда долара спрямо 1,8 милиарда долара през 2021 г.