Официалната коронация на Чарлс III може да не се състои до май следващата година, но новият британски монарх вече е наследил недвижими имоти на стойност 25 милиарда долара, достойни за крал.

Неговите притежания се простират от Бъкингамския дворец, който е официалната централа на монархията и която според Forbes се оценява на 4,9 милиарда долара, до Хайгроув Хаус - извънградска резиденция в Глостършър, която Чарлз закупува през 1980 г. за 3,7 милиона днес долара, сега оценена на 39 милиона долара.

Въпреки, че притежава короната само от няколко седмици, се очаква Чарлз да наруши традициите на седем поколения и да остане в сегашния си дом в Кларънс Хауси, вместо в Бъкингамския дворец.

Споменатите имоти са част от огромна колекция от най-малко седем двореца, 10 замъка, 12 къщи, 56 ваканционни вили и 14 други жилища, според преброяването на Forbes. Освен замъка Балморал в Шотландия и къщата Сандрингам в Норфолк, които той наследи от кралицата, нито една от тези разкошни резиденции и исторически паметници не е пряка собственост на краля. Повечето се държат от имението на короната, херцогство Ланкастър и херцогство Корнуол. Други се контролират от самата монархия и две фондации, които кралят основа, когато бе принц на Уелс.

Далеч не говорим само за дворци и къщи в провинцията: чрез херцогствата Краун Естейт Чарлз контролира търговски, жилищни и селскостопански имоти на стойност 12,9 милиарда долара в Обединеното кралство.

Чарлз има достъп до поне 49 резиденции за международни посещения по целия свят, в домовете на неговите представители във всяка нация. Независимо дали пътува до Канада, Карибите, или около Тихия океан (Admiralty House в Сидни), новият монарх винаги има къде да отседне. Явно това е едно от предимствата да си крал!

Едва малка част от тези домове служат като официални резиденции на краля и кралското семейство. Още две кралски резиденции са лично притежавани от други членове на семейството - сестрата на Чарлз, принцеса Ан, притежава Gatcombe Park в Глостършър (приблизителна стойност: 29 милиона долара), а херцогът на Глостър, негов първи братовчед притежава имение Барнуел в Нортхамптъншир и дори го продава за 5,4 милиона долара. Кралският дворец в Северна Ирландия в замъка Хилзбъро е пряка собственост на британското правителство, което го закупува през 1925 г. за £24 000 (или $1,3 милиона днес).

Гражданите също могат да се докоснат до част от кралския начин на живот: херцогствата Корнуол и Ланкастър управляват 56 ваканционни жилища и вили в Англия, Уелс и островите Сили, които могат да се отдават под наем.

Ето една малка, но впечатляваща част от империята за недвижими имоти на крал Чарлз III.

Бъкингамският дворец

Приблизителна стойност: $4,9 милиарда

Официалната резиденция на кралското семейство от 1837 г., дворецът със 775 стаи и частен плувен басейн е и родното място на крал Чарлз. Закупен от Джордж III през 1761 г., когато все още е бил къща, строителството и превръщането му в дворец започва през 1820 г. и завършва едва през 1847 г. с добавянето на ново крило за нарастващото семейство на кралица Виктория. Въпреки разточителния ремонт, който започна през 2017 г. и ще струва повече от $400 милиона, е известно, че Чарлз не харесва "голямата къща".

Дворец Хемптън Корт

Приблизителна стойност: $1,2 милиарда

Известен като Дворецът на Тюдорите, Хемптън Корт е мястото, където крал Хенри VIII прекарва по-голямата част от времето с шестте си съпруги: до 1530 г. там вече имало театър и множество произведения на изкуството; посетителите вече могат да видят Триумфите на Цезар на Мантеня и произведения на Караваджо и Рембранд.

Tower of London

Снимка 593748

Източник: iStock

Приблизителна стойност: $1,1 милиарда

Построен от Уилям Завоевателя в края на 11 век, замъкът в сърцето на Лондон е държи бижутата на короната, които се оценяват на 4 милиарда долара. Три кралици на Англия: Ан Болейн, Катрин Хауърд и Джейн Грей са били екзекутирани тук през 1500 г.

Замъкът Уиндзор

Снимка 593750

Източник: iStock

Приблизителна стойност: $743 милиона

Замъкът Уиндзор е построен през 1086 г. През 1377 г. крал Едуард III дава 50 000 британски лири (около 57 милиона долара днес), за да го превърне от военна крепост в готически дворец - най-големият разход на средновековен крал за една сграда. През почти цялата си хилядолетна история замъкът е бил дом на 40 монарси и все още е любимо място на кралското семейство. Имотът включва Windsor Great Park, голф игрища и Ascot Racecourse.

Дворецът Св. Джеймс

Приблизителна стойност: $700 милиона

Дворецът е с изглед към Грийн Парк и Сейнт Джеймс Парк в Лондон, които са два от най-красивите паркове в столицата, държани от короната. Дворецът е бил дом на Елизабет I през 1558 г.

Замъкът Ланкастър

Снимка 593746

Източник: iStock

Приблизителна стойност: $674 милиона

Той е бил римско укрепление. Послужил е и като затвор, докато не е изведен от експлоатация и превърнат в туристическа атракция през 2011 г.

Дворецът Кенсингтън

Приблизителна стойност: $630 милиона

Домът от детството на принц Уилям и принц Хари, в Кенсингтън са организирали екстравагантни балове. Дворецът все още е официалната резиденция на Уилям и Кейт в Лондон, докато принц Хари и Меган Маркъл живеят в имение за 23 милиона долара в Монтесито, Калифорния.

Banqueting House

Приблизителна стойност: $296 милиона

Това е останала зала от двореца Уайтхол - някога най-големият дворец в Европа преди унищожаването му в пожар през 1698 г. Таванът е изрисуван от Питър Пол Рубенс, поръчано от Чарлз I през 1629 г. (На Рубенс са платени £3000 за работата плюс злато). Чарлз I умира тук на 30 януари 1649 г.: само две десетилетия след поръчването на тавана на Рубенс, с решение на трибунала той е екзекутиран пред залата.

Замъкът Карисбрук

Приблизителна стойност: $225 милиона

Замъкът Карисбрук носи много мрачни спомени за кралските особи: след залавянето му от парламентарните сили през 1642 г. по време на Гражданската война в Англия, детронираният крал Чарлз I е затворен там преди да бъде решена екзекуцията му.

Eltham Palace

Приблизителна стойност: $211 милиона

Бил е използван като кралски дворец от монарси, които са ловували в околните паркове от 14-ти до 16-ти век. Последният крал, който живее там Хенри VIII прекарва детството си в там. През 1933 г. милионерите Стивън и Вирджиния Корто взимат двореца под наем за 99 години от короната и направиха бомбоубежище в мазето по време на Втората световна война. Те се местят през 1944 г., след като не издържат повтарящите се въздушни нападения от военновъздушните сили на Нацистка Германия Луфтвафе.