Да увеличиш богатството си с над 1100% за година. Въпреки корона кризата и тежкото състояние, в което се намират големите икономики в света, най-заможните хора в света успяха да увеличат богатството си многократно. А един от тях забогатя осезаемо повече от останалите.

Ако се има предвид кой е увеличил състоянието си с най-голяма стойност, то това е Илън Мъск, който между март 2020 и март 2021 година е забогатял с близо 140 милиарда долара. Друг обаче е лидерът що се отнася до процентно увеличение на богатството.

Значително пред останалите в това отношение е американският бизнесмен и инвеститор Дан Гилберт. За този период неговото богатство се е увеличило с впечатляващите 1172%.

Иначе казано ако през март миналата година той е управлявал с активи от 6,5 милиарда долара, то днес те са 82,7 милиарда долара. Така за 12 месеца Гилберт е добавил над 76 милиарда долара към нетното си състояние.

Въпреки това Дан Гилберт остава значително по-непознат извън пределите на САЩ за разлика от Илън Мъск. Така че кой е той?

Бизнесменът е човекът, който стои зад днешната най-голяма компания за ипотечни кредити в Щатите - Quicken Loans, първоначално носеща името Rock Financial. Бизнесът влиза в холдинга Rocket Companies, който през 2019 година е генерирал приходи от 5,1 милиарда долара, а само за първата половина на 2020 година е отпуснал кредити в размер на 124 милиарда долара.

Дан Гилберт е роден през 1962 година в Детройт. След завършване на колеж той учи право в държавния университет Уейн. Успоредно с това той започва да работи като брокер в семейната компания на родителите си с дейност в областта на имотния сектор.

През 1985 година, когато е едва на 22 години, той вижда възможност в нарастващото търсене на ипотечни кредити. Тогава основава малка компания, в която му помага и неговия брат Гари. За няколко години дружеството се превръща в лидер в своя сегмент, а през 1999 година Гилберт решава да го продаде за 532 милиона долара на Intuit. Само 3 години по-късно си го връща обратно срещу 64 милиона долара.

Към днешна дата Дан Гилберт притежава 79% от акциите в базираната в Детройт компания. Освен него бизнесменът има инвестиции в хотели и казина в същия град.