Богатите и известните в Китай може да изпитат трудности да се придържат към социалистическия сценарий, който напоследък е на мода под управлението на президента Си Дзинпин.

Държавната администрация за преса, публикации, радио, филми и телевизия в Китай забрани на децата на известни личности да се появяват в риалити предавания, съобщи държавната агенция Xinhua, цитирана от сп. Time.

През последните няколко години националният ефир бе залят от риалити формати с участието на заможни потомци на китайския елит – често в опит да се приспособят към непривилегирования начин на съществуване, по който живее по-голямата част от китайския народ.

Новите правила целят да защитят непълнолетните граждани, които могат да бъдат експлоатирани от жадните за пари телевизионни мрежи. Миналата есен децата, ненавършили 10 години, нямаха право да участват в китайски рекламни кампании. И въпреки това деца актьори все още се появяват в различни предавания, продуцирани от държавния канал CCTV.

По-вероятно е обаче забраната да е свързана с неудобството от това да се показва как живее най-богатият 1% от китайското население. Откакто встъпи в длъжност преди повече от три години, президентът Си Дзинпин се опитва да направи управляващата Китайска комунистическа партия по-близка до хората в епоха, в която разликата в богатството в страната се увеличава с тревожно темпо. Стотици хиляди своенравни кадри бяха „уловени в мрежата” на антикорупционната кампания на Си, която набляга върху аскетичен начин на живот на държавните служители.

А националният призив за аскетизъм бива подриван, когато разглезената китайска младеж прекарва времето си в каране на Ferrari или хвърляне на десетки хиляди долари само за една караоке вечер. Така тези привилегировани деца изглеждат по-заинтересовани от това да харчат състоянието на родителите си, вместо сами да изкарват милиардите си.