Да се наредиш сред най-богатият 1% от населението в света е особено трудно нещо, ако живееш в Монако. За тази цел са ти необходими активи в размер на поне 8 милиона долара.

Това показва ново изследване на експертите от Knight Frank. В него те разглеждат как варира сумата, необходима на човек, за да влезе в престижната група на т.нар. 1% от населението на света според мястото, където живее.

Всъщност Монако е мястото в света, на което трябва да имаш активи в най-голям размер, за да станеш част от тази група. Но това не е изненадващо, като се има предвид, че в една от най-малките европейски държави, където един на всеки 29 души разполага с над 30 милиона долара.

Веднага след нея, но със значително по-малки суми, са Швейцария и САЩ със съответно 5,1 милиона и 4,4 милиона долара. След тях идва Сингапур с необходим минимум от 2,9 милиона долара.

Снимка 520219

Източник: Bloomberg

Данните в изследването подчертават и задълбочилата се по време на пандемията разлика между богатото и бедното население. Така минимумът за влизането в топ 1% за тези в Монако е почти 400 пъти по-голям от този в Кения, която е на последното място в класацията.

От Световната банка изчисляват, че 2 милиона души в Африка са изпаднали в бедност в резултат на пандемията. В същото време топ 500 на най-богатите хора в света са забогатели с 1,8 трилиона долара през миналата година.

Страните, в които богаташите се увеличиха, благодарение на пандемията

Страните, в които богаташите се увеличиха, благодарение на пандемията

Кои са те?