Супербогаташите в Азия вече са повече, отколкото тези в Щатите за първи път в историята. Китайските милиардери са най-многобройните в света, показва последният доклад на UBS и PwC "Billionaires insights 2017".

Като цяло финансовото състояние на най-богатата част от населението на Земята е нараснало със 17% до 6 трилиона долара през 2016 година, сочат данните. И все пак американските супербогаташи все още държат най-голям дял от тази сума - 2,8 трилиона долара.

Благодарение на икономическата експанзия в Азия всеки ден се "ражда" по един нов милиардер, като до четири години супербогаташите там ще изпреварят американските и по размер на общото си състояние, смятат експертите от двете организации.

Колко са милионерите в България и колко ще бъдат след 10 години?

Колко са милионерите в България и колко ще бъдат след 10 години?

Отговорът дават от консултантската фирма Knight Frank

"Комбинацията от геополитическа стабилност в Китай, нарастването на цените на имотния пазар, разходите за инфраструктура и увеличаващата се средна класа в комбинация са причина за скок на общото богатство", се казва в доклада.

Три четвърти от новите милиардери в света за 2016 година идват от Китай или Индия, като общият брой на тези на целия континент се е увеличил със 117 за 12 месеца до общо 637.

Колко по-богати станаха най-богатите през 2016-а?

Колко по-богати станаха най-богатите през 2016-а?

Най-успешна е била годината за инвеститор Уорън Бъфет

За сравнение тези в Щатите са нараснали с 25 души до 563. В Европа нещата остават без промяна, като супербогаташите са 342-ма.

Топ 500 на милиардерите в света са добавили 824 милиарда долара към сметките си от началото на годината, което бележи увеличение с 19 на сто, показва Bloomberg Billionaires Index.

Снимка 319909

Източник: UBS / PwC