В годината, в която популизмът беше водещ от двете страни на океана, най-богатите хора в света са добавили 237 милиарда долара повече към своето състояние.

На фона на слабата китайска икономика, гласуването за "Брекзит" и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, общата сметка на милиардерите е нараснала до 4,4 трилиона долара към 27 декември. Това показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

Най-много към своето състояние е добавил американският инвеститор Уорън Бъфет. За последните 12 месеца той е станал с 11,8 милиарда долара по-богат, като голям принос за ръста на ръководената от него Berkshire Hathway има изборът на Тръмп.

Два дни след изборите в Щатите Бъфет се изкачи на второ място по богатство в света след Бил Гейтс със 74,1 милиарда долара.

Сред останалите супербогаташи, добавили най-много милиарди към сметките си през 2016 година, са Гейтс и петролният магнат Харолд Хам.

Единственият сред петте най-големи печеливши за годината, който не е американец, е французинът, собственик на гиганта за луксозни стоки LVMH, Бернард Арно. За последните 12 месеца той е забогатял със 7,1 милиарда долара до 38,9 милиарда долара. 

Бил Гейтс остава най-богатият човек в света, а до ноември втори беше собственикът на гиганта Zara Амансио Ортега. След вота в САЩ обаче той беше изпреварен от Бъфет.

Снимка 270135

Източник: Bloomberg.com