Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Основен източник на статистически данни за пресмятане на общите индикатори е ежегодно провежданото Наблюдение на доходите и условията на живот (EU-SILC).

Националният статистически институт публикува предварителните данни за 2010 година.

За изчисляване на линията на бедност е приложен методът на Евростат - 60% от средния общ разполагаем нетен доход на еквивалентна единица.

По предварителни данни от изследването, проведено през 2011 г.,

линията на бедност за 2010 г. е 273 лв. средномесечно на лице от домакинство

При този размер на линията на бедност под прага на бедност са били 1 682.5 хил. лица, което представлява 22.4% от населението в страната.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността.

Данните за 2010 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери, равнището на бедност се повишава от 22.4 до 27.3%, или с 5 процентни пункта. Съответно при изключването на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 40.7%, или с 18.3 процентни пункта, което означава че пенсиите са съществен фактор за намаляване на бедността.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участие на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица и пенсионерите.

През 2010 г. най-голямо увеличение на риска от бедност спрямо предходната година се наблюдава сред икономически неактивните лица - с 3.5 процентни пункта и сред безработните - с 3.1 процентни пункта.

През 2010 г. делът на бедните сред заетите лица се задържа на ниво 7.7%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително пет пъти по-висок от работещите на пълно работно време. Рискът от бедност сред работещите жени е по-нисък от този при мъжете.

Европейска система за интегрирана статистика на социалната защита

Приходи и разходи на системата през 2010 година

Финансирането на социалната защита в страната се осъществява чрез социалноосигурителни вноски или чрез пряко финансиране от държавния бюджет. През 2010 г. са отделени 6 718.5 млн. лв. от държавния бюджет за финансиране на социалната защита в страната, а приходите от осигурителни вноски са в размер на 5 349.8 млн. лв., сочат публикуваните от НСИ данни.

Спрямо предходната година се наблюдава намаление на приходите от осигурителни вноски с 6.1 процентни пункта за сметка на вноските от държавния бюджет, които нарастват с 5.9 процентни пункта.

През 2010 г. България е отделила 12 732.6 млн. лв. за социална защита, което представлява около 18.1% от брутния вътрешен продукт на страната. Разходите за социални обезщетения остават с най-висок дял от общите разходи (97.2%).

Най-висок относителен дял в общите разходи заемат разходите по функция „Навършена възраст/старост" с основен компонент разходи за пенсии. Значителен дял заемат и разходите по функция „Болест/Здравна грижа".