Българската икономика вече не е в рецесия, а в депресия. Това заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев по време на пресконференция, свързана с междуфирмената задлъжнялост.

По думите му отрицателният растеж през 2009 година, както и анемичният ръст през 2010 г. - 2011 г., а както се очаква и през 2012 г., е неоспоримо доказателство, че се намираме в изключително труден период, посочи още Данев.

По думите му, по отношение на задлъжнялостта на нефинансовия сектор посочи, че през 2010 година има увеличение от 6% до 157.6 млрд. лв.  104.2 млрд. лв. е междуфирмената задлъжнялост като в това число влизат задълженията към доставчици, като и на различни предприятия от една група. Според данните които изнесе Данев 43% от тези задължения са в просрочие.

Числата показва отще че на 1 лев от БВП съответстват 2,3 лева задължения на предприятията през 2010 г, като през 2005 г. това съотношение е било 1 лв. БВП към 1.58 лв. задължения.

България навлезе в кризата с деформираната структура на икономиката си и тези деформации все още не са преодолени. Затова задълженията ще продължават да растат, смята Божидар Данев. По думите му - положителната тенденция е, че намалява темпът на увеличаване на задълженията, но този положителен ефект се дължи на забавянето на икономическата активност.

Важно е да се подчертае че задълженията на фирмите към доставчици  са в размер на 30 млрд. лв.

Най-високи задължения имат фирмите в секторите търговия, операции с недвижими имоти и строителство - съответно 34 млрд. лв. , 24 млрд. лв. , и 20 млрд. лв.

На въпрос на money.bg как според него се е променила междуфирмената задлъжнялост през 2011 г. Божидар Данев посочи, че може да се очаква също 6% ръст.
Според председателя на БСК изключително опасно е това, че 43% от задълженията между самите фирми са просрочени.

Притеснителен е фактът че около 2 млрд. лв. работодателите не са изплатили на свои служители. По думите на Божидар Данев, това често се случва защото държавата не е редовен платец и бави преводите. Към септември 2011 размерът на просрочените задължения на държавата е 457 млн. лв.

Неприятната констатация е че през следващите години производствената дейност на предприятията няма да успеят да доведат до средства, с които да се покрият задълженията, посочи Данев.