Новото коалиционно гръцко правителство най-вероятно ще положи клетва по-късно днес или утре, заяви официален представител на Нова Демокрация - партията която спечели изборите в Гърция в неделя.

"Правителството може да положи клетва още тази нощ, но по-вероятно това ще стане факт утре", заяви този представител на Нова Демокрация. "Желанието за формиране на правителство и то да стане функциониращо не подлежи на въпрос, но има много детайли които да се уточнят", посочи той.

Снощи шефът на Нова Демокрация - Самарас имаше среща с лидерите на Пасок - Венизелос и на партията Демократична Левица - Кувелис за договаряне на три-партийно коалиционно правителство, което да управлява страната и да прилага поетите ангажименти по спасителна втора програма договорена преди време с ЕС и МВФ. Очаква се тези преговори да продължат и по-късно днес.

Според официални представители и на трите преговарящи партии, разговорите вървят добре и има сближаване на техните мнения за ключовите политики на новото правителство, в т.ч. общо желание за отслабване на условията по програмата за сурови мерки на икономии, която придружава втория спасителен план за Гърция на ЕС/МВФ.

Преди малко шефът на малката гръцка партия Демократична левица - Кувелис каза, че неговата партия би подкрепила коалиционно правителство, което да поведе страната към изпълнение на спасителната финансова програма и плана за реформи заложен в нея.  Говорейки след среща с нова Демокрация, Кувелис каза, че неговата партия се е съгласила да подкрепи три-партийна администрация, която също така да включва и социалистите от Пасок.

"Ние решихме с голямо мнозинство да дадем от на доверие на новото коалиционно гръцко правителство", заяви лидерът на Демократична Левица. "Надявам се, че следващите часове, до следващия ден да бъда по-точен, ще има крайно решение за новото гръцко правителство", посочи той.

"Страната, разбира се, се нуждае да има правителство", добави той.  Неговото изказване е факт преди втория ден на преговори на високо ниво сред трите партии, които се опитват да оформят обща политическа платформа за да могат да формират новото правителство. Тези преговори може да приключат по-късно днес, каза Кувелис, павирайки пътя за окончателната сделка и възможно избиране на новото правителство в четвъртък.

Шефът на Нова Демокрация - Самарас планира да проведе от 13:30ч. среща с шефът на Пасок-Венизелос.