Кралство Бахрейн е малък архипелаг от 84 естествени и изкуствени острова, разположен между полуостров Катар и североизточните брегове на Саудитска Арабия. Въпреки малкия си размер (786,5 km²], на 173-то място в света), Бахрейн има богата история, датираща най-малко от 3-то хилядолетие пр.н.е., когато е бил известен като Дилмун, процъфтяващ център на търговията между Месопотамия и древна Индия.

Снимка 615035

Източник: iStock

Формулата за успеха

Днес Бахрейн е известен със своя висок индекс на човешко развитие, ниска престъпност и липса на данък върху доходите. Формулата за успех на страната се крие в нейните залежи от петрол и природен газ, открити през 1932 г., които представляват 85% от приходите в бюджета на страната. Бахрейн има население от около 1,5 милиона души, от които по-малко от половината са местни жители на острова, а останалите са работници мигранти.

В замяна на социална подкрепа, помощи и дял от износа на петрол, местната монархия изисква безусловна подкрепа за управляващата династия и спазване на строгите ислямски норми. Жените в Бахрейн се сблъскват с трудности, тъй като нямат пълни права и се възприемат просто като допълнение към мъжете.

Населението на Бахрейн не подлежи на данъци върху бизнеса, транспорта и имуществото, а здравеопазването и образованието, от детската градина до университета, са безплатни. Социалните придобивки включват жилища за млади семейства, пенсии и нисколихвени банкови заеми. Бахрейн обаче не е без проблеми. По-голямата част от населението на страната изповядва шиитски ислям, но се управлява от сунитска династия, а след Арабската пролет през 2011 г. в страната се появиха искания за демократични реформи, които не бяха подкрепени от властите и западните му съюзници.

Снимка 495789

Източник: iStock

Острите проблеми на кралството

Един от най-належащите проблеми в Бахрейн е отношението към работниците мигранти, които съставляват голяма част от населението. Много от тези работници идват от страни от Южна Азия като Индия, Бангладеш и Непал и работят на нископлатени работни места като строителство, домашни услуги и ръчен труд. Правозащитни организации критикуваха Бахрейн за отношението му към тези работници, които често са обект на лоши условия на живот, дълги работни часове и слаба защита според трудовото законодателство. Работниците мигранти също са уязвими от експлоатация, тъй като някои работодатели конфискуват паспортите им и ограничават движението им.

Друг проблем в Бахрейн е потискането на политическото несъгласие от властите. През 2011 г. страната стана свидетел на широкомащабни протести по време на Арабската пролет, като демонстранти настояваха за повече демокрация и граждански права. Правителството отговори с жесток подход, използвайки сълзотворен газ, гумени куршуми и бойни патрони, за да разпръсне тълпите. Правителството също арестува и задържа хиляди протестиращи, активисти и журналисти, много от които бяха подложени на изтезания и малтретиране. Въпреки обещанията за реформи, правителството продължава да ограничава свободата на словото и събранията и да хвърля в затвора опозиционни фигури и активисти за правата на човека.

Снимка 615036

Източник: iStock

Икономиката на страната

Стопанството на Бахрейн разчита до голяма степен на запасите от нефт и газ, но правителството положи усилия да диверсифицира икономиката през последните години. Въпреки малките си размери и население страната има завидни макроиконоически показатели: Брутен вътрешен продукт от 44,17 млрд. щ.д. (2022 г.), БВП на човек от населението - 29 103 щ.д.(на 39-о място в света) , БВП на човек (ППС) 57 142 щ.д. (на 23-то място в света). Продължителността на живота е 77, 2 години, а грамотността на населението е 95,7 на сто.

Според доклад от 2006 г.на ООН за Западна Азия, Бахрейн е най-бързо развиващата се икономика в арабския свят. Бахрейн има най-свободната икономика в Близкия изток и е дванадесетата по този показател в целия свят, въз основа на индекса на икономическата свобода от 2011, публикуван от Heritage Foundation.

За да намали зависимостта си от петрола страната инвестира в индустрии като туризъм, финансови услуги и производство и се стреми да привлече чуждестранни инвестиции чрез благоприятни за бизнеса политики. Местоположението на Бахрейн като регионален финансов център също го направи привлекателен за инвеститорите и страната е развила здрав финансов сектор със силна регулаторна рамка.

Снимка 349136

Източник: iStock

Предизвикателствата пред Бахрейн

Друго предизвикателство, пред което е изправен Бахрейн, е влошаването на околната среда, особено по отношение на морската екосистема. Крайбрежните води на страната са застрашени от замърсяване, прекомерен улов и изменение на климата, а нейните коралови рифове и морски треви са изложени на риск от унищожаване. Бахрейн полага усилия за справяне с тези проблеми с мерки като забрана на пластмасови торбички и програма за опазване на морската среда, но трябва да се направи повече за защита на природните ресурси на страната.

И накрая, отношенията на Бахрейн с неговите съседи са сложни, тъй като съществува напрежение в региона между Иран и държавите от Персийския залив. Бахрейн обвинява Иран, че се намесва във вътрешните му работи и подкрепя опозиционни групи, докато Иран обвинява Бахрейн в дискриминация срещу шиитското си население. Страната е засегната и от продължаващия конфликт в Йемен, където водената от Саудитска Арабия коалиция използва Бахрейн като база за операции. Като малка островна нация в нестабилен регион,

Бахрейн е изправен пред много предизвикателства, но неговата история на устойчивост и адаптивност предполага, че страната ще продължи да преодолява тези препятствия и да просперира през идните години.