Дългоочакваният план за трансформиране на бившото летище на Атина в най-големия "умен" град в Европа - Ellinikon, най-накрая "набира скорост", пише Bloomberg.

След десетилетие отлагания, визията за Ellinikon е готова. Марина Тауър, който скоро ще бъде първият небостъргач в Гърция, започва да се издига. Оформят се железните скелети на апартаменти. Близо до яхтеното пристанище, с изглед към Сароническия залив от едната страна и небостъргачът от другата, вече добива очертания бъдещия "умен" град, който ще включва: открити пространства, устойчиви енергийни източници и изобилие от зелени площи, които в момента липсват в Атина.

"Имаше оправдано недоверие" в ранните дни на проекта, посочва пред Bloomberg Одисеас Атанасиу - главен изпълнителен директор на компанията Lamda, стояща зад многофункционалната разработка.

Разположен на площ от 6200 акра на 20 минути път с кола извън Атина, Ellinikon ще преобрази както бреговата линия, така и цяла Гърция. Това е тип проект, който обикновено се вижда в Китай или Обединените арабски емирства, и е знак за следкризисното съживяване на Гърция и последвалия ентусиазъм на инвеститорите.

Парадоксът на пазара на жилища в гръцката столица Атина

Парадоксът на пазара на жилища в гръцката столица Атина

На фона на слабото търсене, цените продължават да растат с двуцифрени темпове

Разработилите проекта прогнозират, че изграждането му ще добави 2,5 процентни пункта към брутния вътрешен (БВП) на Гърция, ще създаде до 80 хил. нови работни места и ще генерира данъчни приходи за повече от 10 милиарда евро след цялостното му завършване през 2037 година.

Очаква се също така "умният" град да привлече допълнително 1 милион туристи годишно, които ще могат да избират между хотел Mandarin Oriental и интегриран казино-курорт.

За тези, които искат да живеят в Ellinikon, вече са обявени за продажба 243 жилища в квартала, наречен "Малката Атина", като 140 са резервирани. Апартаментите в Marina Tower, вилите и апартаментите на брега на морето бяха разпродадени първи, а компанията Lamda обяви по-рано този месец, че приходите от продажбата на имоти възлизат на 641 милиона евро към миналия март. По-голямата част от купувачите са гръцки граждани и се очаква градът да стане дом на около 20 000 души през следващите 13 години.

Жителите на Ellinikon ще стигат до училища, паркове, офиси, магазини и дори плажа, за по-малко от четвърт час, заради което населеното място се определя като т.нар. "15-минутен град". Софтуер за наблюдение на отпадъците, водата и енергийните услуги ще бъде разположен в целия комплекс.

До края на това лято седем нови жилищни сгради ще се виждат от брега, заедно с небостъргача, който е в процес на строителство. До края на годината този небостъргач ще достигне 100 метра височина, а броят на крайбрежните жилищни сгради в процес на изграждане ще стане 15. Към края на 2025 г. ще бъде отворен спортен център с футболни игрища, тенис кортове и плувни басейни.

Гърция изпревари България по ръст на цените на жилищата

Гърция изпревари България по ръст на цените на жилищата

Цените на апартаментите в Гърция са се повишили с 13,4% през 2023 г.

Предвижданията са, че Ellinikon ще бъде печеливша инвестиция от тук нататък. Купена от гръцката държава за 915 милиона евро през 2014 г., компанията Lamda се върна на печалба през 2023 г., като крайбрежните резиденции сега се продават за внушителните 15 000 евро на квадратен метър. А офертите за парцели около мола и офисите също надхвърлят 2000 евро на квадратен метър, отбелязва шефът на Lamda.

Докато икономиката на Гърция се възстановява от продължилата десетилетие криза, се подновени интересът и от страна на инвеститорите. През последната година страната получи статут на инвестиционен клас от две от трите големи международни компании за кредитен рейтинг. Това помогна инвеститорите да се насочат към Атинската фондова борса по време на успешното първично публично предлагане на акции (IPO) на международното летище в Атина и продажбата на дялове в основните банки в страната.