Предлагането на жилища за продажба в гръцката област Атика остава на много ниски нива. Търсенето обаче е високо, а офертите за апартаменти в нови сгради са оскъдни, като същевременно се продават на недостъпни цени за повечето купувачи. Става въпрос за около 3500-4500 евро средно на квадратен метър. За сравнение в у нас средната цена на жилище в София е 1600-1800 евро на кв.м.

На фона на слабото търсене, се появява парадокс - цените продължават да растат с двуцифрени темпове. Това става и на места, където има значително увеличение на броя на имотите за продажба, пише в. Kathimerini.

Според данни от обявите на агенцията "Chryssi Efkairia" в центъра на Атина през 2023 г. има спад от 7,6% в броя на жилищата за продажба до 63 892 броя. Офертните цени продължиха да се покачват, повишавайки се с 11,73%, до 2326 евро/кв.м.

Това се случва на фона на доклад от края на миналата година на Централата банка на Гърция, в който се казва, че се очаква понижение на продажните цени на жилищата за 2024 г. Прогнозите им сочаеха, че ралото от покачващи се цени от последните две години е към своя край. Според Bank of Greece промяната в характеристиките на търсенето, започнала през периода на пандемията, продължава и до днес, като специфични категории имоти и локации привличат много висок инвестиционен интерес, затвърждавайки имиджа на много желани имоти.

Най-голям е спадът при по-малките апартаменти (до 80 кв.м), чийто брой е намалял с 10,5% до 36 686 жилища, докато цената се е увеличила с 14% до 2112 евро/кв.м.

Ралито при цените на имотите в Гърция приключва

Ралито при цените на имотите в Гърция приключва

Предстои период на корекция на цените

Важен фактор е жилищната програма My Home/"Моят дом", която доведе до повече продадени имоти, като същевременно увеличи цените.

"Моят дом" дава възможност за придобиване на собствено жилище със съфинансиране до 90% от стойността му и при преференциални условия, ако купувачът е на възраст между 25 и 39 години.

Междувременно в друг район - Перистери с имоти, подходящи за програмата, регистрира увеличение на предлагането и на офертите: предлагането се повиши с 26,13%, до 4098 имота, докато цените се повишиха с 14,2%, което показва несъответствие между продавачите и очакванията на купувачите.