Банките и компаниите на пазара на недвижими имоти в Гърция прогнозират леко понижение на продажните цени на жилищата за 2024 г. Прогнозите им сочат, че ралото от покачващи се цени от последните две години е към своя край.

Общото в прогнозите е, че стойностите ще продължат да нарастват, но определено с по-бавни темпове, докато ще има и области с по-ниско търсене, където може да се наблюдава дори малък спад на продажните цени, за да се улеснят продажбите, пише в. Kathimerini.

В доклад на Централната банка на Гърция от края на миналата година се казва, че "първите индикации са идентифицирани и сочат към предстоящ период на корекция на цените, особено имоти и то най-вече на локации с по-слабо търсене."

Според BoG промяната в характеристиките на търсенето, започнала през периода на пандемията, продължава и до днес, като специфични категории имоти и локации привличат много висок инвестиционен интерес, затвърждавайки имиджа на много желани имоти.

"До степента, в която търсенето от чужбина ще се запази и предлагането на качествени имоти ще остане ограничено, се очаква цените при жилищата във високия сегмент ще се покачват, дърпайки цените нагоре и на вторичните пазари", смята банката.

Проучване: Гърция е най-добре представящата се икономика през 2023 г

Проучване: Гърция е най-добре представящата се икономика през 2023 г

Инвеститорите са преоценили гръцките компании, заради прилагането на някои пропазарни реформи от правителство

Въпреки това според доклада растежа на цените ще е по-мек, тъй като текущата ситуация не позволява на инвеститорите да бъдат спокойни относно средносрочното развитие на пазарните условия, заключава банката.

Според анализ Alpha Finance средният годишен темп на растеж на цените през 2023-2025 г. ще бъде само 3%. В анализа на компанията се казва, че подобна прогноза е подкрепяна както от Европейския банков съюз, така и от Европейската централна банка.

Националната банка на Гърция изглежда по-оптимистична, отбелязвайки в анализз за продажните цени на жилищата, че средното им увеличение за периода 2023-2024 г. ще достигне 7%. Като цяло за 2025-2030 г. тя прогнозира средно увеличение на продажните цени с 5% на годишна база.