Гърция е най-добре представящата се икономика през 2023 г., според класация на The Economist. За втора поредна година Гърция постига забележителни резултати. С темп на растеж на БВП от 1,2%, Гърция се отличава от останалите страни с бърз растеж на фондовия пазар, който се повиши с 43,8% от 2022 до 2023 г. Класацията е цитирана от Euronews Business.

Проучването се базира на данни от пет показателя: базова инфлация - която изключва променливите компоненти като енергия и храна, БВП, заетостта и представянето на фондовия пазар за 35 държави.

Според класацията на The ​​Economist инвеститорите са преоценили гръцките компании, заради прилагането на някои пропазарни реформи от правителство.

Гърция очаква да получи над 55 милиарда евро от структурните фондове и фондовете за възстановяване на ЕС до 2027 г., което според икономистите ще допринесе с един процентен пункт в растежа годишно.

Междувременно се очаква инвестициите да нараснат с около 15,1% през 2024 г. или над два пъти, в сравнение с миналата година.

Според Международният валутен фонд (МВФ) икономическите перспективи на Гърция се подобряват значително с нарастване на реалния БВП "над нивото на тенденцията преди пандемията".

Гърция готви глоби при покупки на недвижими имоти в брой

Гърция готви глоби при покупки на недвижими имоти в брой

Започват от €10 000

Не така благоприятна е ситуацията в останалата част от Европа

Според проучването базовата инфлация в Унгария е с ръст 11% на годишна база. Финландия, силно зависима от руските енергийни доставки, също е изправена пред трудности.

Големи икономики като Франция, Германия и Испания се сблъскват със свои проблеми. Испания например отчита тенденция на нарастване на инфлацията с течение на времето. Германия пък се бори с проблемите от последиците от шока в цените на енергията и засилената конкуренция от страна на вносните китайски автомобили.

Ирландия отчита най-значителния спад на БВП, от 4,1%. Междувременно Великобритания продължава да се справя с последиците от Брекзит, като повечето икономисти прогнозират недостатъчен икономически растеж през следващите години.