в. Сега: Земеделците пак се раздвоиха за таван на субсидиите

Два дни преди крайния срок, 31 юли, в който страната ни трябва да прати окончателния вариант на предложението си за директните плащания за селското стопанство в следващия програмен период, все още няма единомислие за тавана на субсидиите. Земеделски организации продължават да оспорват идеята да се наложи максимален праг на субсидиите.

В края на миналата седмица Министерството на земеделието прие искане, подписано от 30 асоциации от областта на селското стопанство за таван от 300 000 евро на директните плащания. Това бе отразено и в последния вариант на концепцията на агроведомството за следващия програмен период. Три дни след излизането на общата декларация на браншовите сдружения те отново се оказаха разединени.

Днес на заседание на парламентарната комисия по земеделие се очаква министърът в оставка Димитър Греков да представи концепцията за директните плащания.

Още по темата във в. Сега

в. Труд: Президентът на "Уестингхаус" пристигна в България

Президентът на "Уестингхаус" - фирмата, кандидат за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", Дани Родерик пристигна на посещение в България.
Той ще разговаря с представители на българското правителство и родните енергийни компании.
През 2013 г. България взе решение да изгради един реактор по американска технология на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Това стана след посещението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ. Става дума за реактор АР1000 на "Уестинхаус", който е с мощност 1100 МВт и е от поколение три плюс.

Още по темата във в. Труд

в. 24 часа: Бизнесът обезверен, готви съкращения наесен

Общият показател на бизнесклимата у нас се понижава с 3,2 пункта през юли спрямо юни, съобщи вчера Националният статистически институт. Очакванията на предприемачите се влошават във всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Например бизнесклиматът в промишлеността намалява с 2,1 пункта в сравнение с миналия месец. Анкетите отчитат намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца. По отношение на персонала са регистрирани намерения за намалението му през есента.

Още по темата във в. 24 часа

в. Стандарт: Плащат за градушката през февруари

Софиянци ще лекуват "болежките" по колите си, които пострадаха от невижданата градушка на 8 юли, поне до февруари. Това показва проверка на "Стандарт" в няколко столични сервиза. Въпреки че от бедствието в София минаха 3 седмици, при застрахователите все още се завеждат щети по "Каско", а след това автомобилът се записва за някой сервиз, където да бъде ремонтиран. Част от хората, чиито автомобили са с по-леки щети, само правят огледите и все още не са отишли, за да получат възлагателни писма от застрахователя, тъй като отново са принудени да чакат на опашка и предпочитат да направят това наесен. Още първите дни след градушката автомонтьорите даваха дати за първите дни на септември. Вече свободни дати има от декември нататък, а тепърва се очакват още коли, чиито щети да бъдат заведени при застрахователите. Част от застрахователните компании обмислят да удължат срока за завеждане на щети и през август. Времето за ремонт на един автомобил е различно и зависи от това колко е пострадал, обясняват от "Бул Инс".

Още по темата във в. Стандарт

в. Капитал: КТБ няма да плати по облигационната си емисия

КТБ няма да плати падежиращата на 8 август облигационна емисия листвана на Ирландската фондова борса, пише Reuters като цитира източник близък до ситуацията. Това няма как да се случи, тъй като банката е под специален надзор от БНБ от 20 юни и всичките й разплащания са ограничени.

Ако банката бъде обявена в несъстоятелност, облгационерите ще бъдат един от кредиторите за удовлетворяване по съответния ред при осребряване на активите й, пише Reuters.

Размерът на облигационната емися е 150 млн. долара. Емитирани са от специално създаденото за целта регистрирано в Холандия дружество Northern Lights Bulgaria - дружество, което се явява кредитор на КТБ. Това финансиране най-вероятно е използвано от банката за кредитиране на сделките за БТК и "Булгартабак".

Още по темата във в. Капитал

в. Преса: Ще дават европари за машини на лизинг

Лизингови договори за купуване на машини и оборудване да може да се финансират с пари от Брюксел през новия програмен период 2014-2020 г. Това е една от идеите, които се обсъждат от експертите на програма „Иновации и конкурентоспособ­ност", съобщи за „Преса" консултантът Ангелина Тодорова. Целта е да се съкратят процедурите и да се облекчи достъпът на предприятията до европейски средства.

Проектите ще минават по-бързо през одобрение, а фирмите ще може да ползват машините и оборудването още от самото начало. Схемата ще компенсира предприятията от София и Югозападния регион, които през следващите седем години ще получават по-малко финансова помощ. Тя ще е до 25%, тъй като БВП на глава от населението в региона е 75% от средния за ЕС (25 700 евро). Така те ще ползват субсидията като първата вноска, а след това ще обслужват сами лизинга си, обясни Тодорова. Няма да има нужда от кредити.

Още по темата във в. Преса