Откакто започна войната на Русия в Украйна чуваме думата "санкции" почти всеки ден. Но кога и как е започнало всичко това? Оказва се, доста отдавна. В последното десетилетие сме свидетели на мащабни икономически санкции от страна Запада, свързани с геополитически противоречия и конфликти по отношение на Северна Корея, Иран, Венецуела, Русия и други страни.

Може да изглежда, че санкциите, прилагани за различните страни като средство за икономически натиск, са възникнали не толкова отдавна, но всъщност историята им ни връща векове назад в историята.

Първа е Гърция

Изобретяването на санкциите се приписва на древните гърци: Атина решава да използва икономически ограничения още през 433-432 пр.н.е. Става дума за така наречения "мегариански псефизъм", който забранява на търговците на друг древен гръцки град - Мегара - да използват пристанищата на Атинския морски съюз и търговията на териториите, контролирани от Атина.

Формалните причини за блокадата са поселването на Мегара върху спорните свещени територии между двата града, както и убийството на атинския вестители и предоставянето на убежище на избягалите атински роби. Всъщност такива мерки по-скоро са свързани с конфронтацията между Атина и Пелопонеската лига, контролирана от Спарта.

Макет на Древен Рим

Източник: flickr.com

Макет на Древен Рим

Древен Рим

И древен Рим също дали тласък на икономическите санкции: след поражението на Македония през Третата македонска война римляните се съмняват в лоялността на Родос като техен съюзник, който по време на военните действия се опитва да поеме ролята на "миротворец". Римският сенат не започна война срещу острова, а отнема част от континентните владения от Родос, а също така превърна друг остров - Делос - в пристанище с безмитна търговия, което нанесе съкрущителен удар на родоската икономика.

Западните санкции удрят Русия, но и сплотяват БРИКС

Западните санкции удрят Русия, но и сплотяват БРИКС

Дедоларизацията обаче за момента е предимно добро пожелание

Наполеон

Наистина мащабни санкции през XIX век се опитва да въведе Наполеон Бонапарт, който обявява т. нар. континентална блокада срещу Великобритания. Неспособен да победи британската флота след поражението в битката при Трафалгар, френският император решава да промени тактиката и вместо пряка война с Лондон, организира икономическа война. През 1806 г. издава постановление, забраняващо на британците да използват пристанища, контролирани от Франция и нейни съюзни територии. Търговията и комуникацията с британските владения също били забранени.

Континенталната блокада, започнала с този указ, нанася удар на световната икономика: Англия загуби пазари, а европейските страни останаха без популярни стоки от "работилницата на света".

През 1807 г. Руската империя, след принудителното сключване на Договора от Тилсит с Франция, трябва да се присъедини към блокадата. Русия дори обяви война на Великобритания, но боевете са мудни, защото никоя от страните не иска тази конфронтация.

Няма консенсус сред историците относно участието на Русия в блокадата: някои смятат, че присъединяването към санкциите е причинило сериозни щети на руската икономика, докато други са сигурни, че загубите не са били критични.

По един или друг начин някои от британските стоки навлизат на руския пазар чрез контрабанда или чрез неутрални страни. Наполеон не харесва това. Нарушаването на условията на блокадата от Руската империя е една от многото причини Франция да обяви война на Русия през 1812-а година.

Война? Санкции? Руските олигарси стават все по-богати

Война? Санкции? Руските олигарси стават все по-богати

Forbes преброи 110 милиардери в страната - с 22 повече за една година