Около 35 млн. лева са предвидени за зимно пътно поддържане за сезон 2008 - 2009 г., съобщи говорителят на Национална агенция "Пътна инфраструктура" Кристина Спасова.

Според нея тези средства ще бъдат достатъчни за поддържането на републиканските пътища, но единствено при нормална зима. Ако зимата е по-тежка има риск да се наложи инвестицията на повече средства. Ако пък е по-мека, средствата няма да бъдат изхарчени напълно.

В края на миналата седмица се проведе национална конференция по проблемите на зимното пътно поддържане. Резултатите от нея все още се обобщават от специално сформирана работна група, съобщава Агенция Фокус. След това тази група ще предложи адекватни за българските условия изводи за подобряването на дейностите по зимното поддържане.

На въпрос има ли пътни управления, които не могат да сключат договори с фирми - изпълнители, заради липса на интерес, Кристина Спасова отговори категорично - не.

От НАПИ обясниха, че критични участъци са всички места с големи надлъжни наклони, места със силни снегонавявания, проходите, местата със силни и внезапни обледявания и др.

Традиционно през зимата заради натрупване на сняг и обледяване се затварят проходите: „Етрополе-Златица"; „Троян-Кърнаре"; „Твърдица-Елена"; „Върбишки проход"; „Дюлински проход" и др.

При изключително лоши климатични условия, може да бъдат затворени участъци от пътната мрежа за определен период от време или за срока на тяхното почистване.

При всички случаи се посочват обходни маршрути. Конкретната зимна обстановка определя и участъците или пътищата, подлежащи на затваряне (за определен срок или за целия зимен сезон).