В съответствие с актуализираната стратегия за извеждане от експлоатацияна 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй", атомната централа предприе конкретни действия по изпълнението на предвидените в документа мерки.

В стратегията е заложено до края на годината да започне демонтаж на оборудване, което не е свързано с осигуряването на ядрената безопасност на 1 и 2 блок.

Двата блока имат издадени от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) лицензии за експлоатация в състояние, при което ядреното гориво е извадено от активната зона на реактора и се съхранява в приреакторните басейни за отлежаване на касетите.

В момента е в ход процедура по изменение на лицензиите, за съгласуване на оборудването, което може да бъде демонтирано и впоследствие продадено.

В изпълнение на стратегията е подготвен списъкна електрическо оборудване от 1 и 2 блок, което предстои да бъде демонтирано, след промяната на лицензиите от АЯР.

В списъка са включени електрически машини на турбогенераторите, силови трансформатори, електрически двигатели.

В момента се подготвя необходимата документация, след което предстои да бъде извършена оценка от лицензирани оценители на определеното за демонтаж оборудване и да бъде обявена процедура за продажба, в съответствие с Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.