Ръководителят на Росатом" Сергей Кириенко счита, че ако не се развива, атомната енергетика в Руската Федерация може да изчезне към 2025 - 2030, предава РИА Новости.

„Ако ситуацията в страната се запази такава, каквато е била досега, до 2025 - 2030 в страната просто няма да има атомна енергетика. Тя ще бъде изцяло ликвидирана" - е казал Кириенко пред журналисти в сряда.

Той е отбелязал, че в Русия делът на газта в производството на електроенергия е извънредно голям. По неговите думи, в света протича ренесанс на атомната енергетика, и средно в развитите страни делът на атомната енергия в общия обем електроенергия е 32%. В Русия този показател е едва 15%. „Това е просто позорно. За страна, която е един от лидерите в атомните технологии, това не е допустимо" - казал Кириенко, посочвайки като пример Франция, където делът на атомната енергия съставлява 78%. (за България показателя е около 45%).

Той е добавил също така, че е представил на депутатите програма за развитие на атомния енергопромишлен комплекс, атомно енергомашиностроене и програма за ядрена радиационна безопасност.

По неговите думи, „правителствения час" по развитието на атомната енергетика в Госдума в сряда е протекъл при закрити врати, тъй като в отрасъла присъстват както граждански, така и военни обекти. Да се обсъждат тези въпроси без да им се дава публичност е рационално и от гл.т. на терористичната безопасност.