Българо-белгийската фирма ВАРБЕЛ ще инвестира 18 500 000 лева в строеж на пететажен жилищен блок във Варна. Той ще бъде построен в района над закрития плувен басейн (кв. Чайка на разклона за Виница) за период от 24 месеца, като при строежа ще бъдат ангажирани около 250 работници. Новата сграда ще отговаря на всички европейски изисквания и ще бъде снабдена с подземни паркинги, съобщиха представители на фирмата.

40 белгийски семейства вече са купили апартаменти "на зелено" в новата сграда. Цената на кв. метър ще бъде м/у 700 -800 евро на кв.метър. Апартаментите ще са от едностаен, до 300 кв. метра студио. Очаква се някои от апартаментите да бъдат продадени на преференциални цени за млади семейства

Това е първата подобна белгийска инвестиция в жилищно строителство във Варна. Фирмата планира в бъдеще да реализира и други обекти на територията на общините Варна и Бяла.

Българският представител на фирмата се казва Величко Тодоров. Собственик на мажоритарния пакет от акции във ВАРБЕЛ е белгийският гражданин Никола Дуинслагер, който стои зад инвестицията. Като цяло неговите намерения са да вложи 80-100 мил.евро в подобни проекти в Източна Европа.