Говорител на британското финансов министерство заяви днес, че се очаква в 17:30ч. финансовият министър Озборн да обяви пред парламента на страната името на новия президент на Bank of England.

Търсенето на наследник на настоящия шеф на BOE - Марвин Кинг е в сила от септември насам, когато обява за наследник на неговия пост беше публикувана в списание The Economist. Настоящия говерньор на Британската централна банка Кинг ще излезе в пенсия през юни 2013г.

Най-големи предпочитания да поеме пост на президент на Bank of England има към вицепрезидента на банката Пол Тъкър, който в момента е шеф на отдела за финансова стабилност на банката. Другите често спрягани имена са това на Ейдер Търнър, който понастоящем е шеф на Регулатора за финансови услуги, на Теренс Бърнс, който е председател на британската банка Santander U.K. PLC и на бившия официален представител на финансовото министерство - Джон Викерс, който е бивш главен икономисти на MPC на Bank of England.

Ако Пол Тъкър бъде действително номиниран за нов шеф на Bank of England, след това ще трябва да бъдат запълнени и освободените от него две места - на вицепрезидент на банката отогварящ за Финансовата стабилност и негово свободно място като член на MPC (Monetary Policy Committee) на Британската централна банка.