Бумът в развитието на туризма у нас доведе до развитие и на пазара на недвижими имоти. Това заяви на пресконференция днес председателят на Държавната агенция по туризма Марио Ал Джабури.

Много от настоящите собственици на атрактивни имоти били доведени у нас по различни туристически програми и едва след това са проявили интерес към закупуването на терени или жилища.

Това че цените на имотите по морето падат е закономерно, смята Ал Джабури. Причината е в презастрояването на летните ни комплекси, където расте броят на обектите, давани под наем.

Само от февруари месец насам за 1632 обекта е издадено временно удостоверение или са категоризирани като туристически обекти. Категоризацията, която закъсняваше, вече е влязла в ритъм и е в рамките на законовите срокове.

Вече има корекция на пазара на недвижими имоти, този бум не може да продължи с години, нормално е урегулиране на пазара, казва Ал Джабури.

Освен това имало и изместване на интереса, като от българските черноморски курорти, той се пренася вече и към вътрешността на страната - в малки селища или по-големите градове.

Това можело само да ни говори, че има добро балансиране на пазара, както на търсенето, така и на предлагането, твърди председателят на Агенцията.