Правителството няма да обяви на концесия Летище-Пловдив. Държавата ще построи свой терминал и ще разшири пистата със свои средства.

Това обявиха от министерството на транспорта, след като разгледали поставения от Министерство на отбраната ултиматум със 7 условия, за да бъде отдадено летището на концесия.

„Условията, които поставя военното министерство, ще затруднят една бъдеща концесия. Затова сме предприели действия държавата да финансира строителството на новия терминал и подобряването на пистовите съоръжения на Летище-Пловдив", цитират изказването на министър Мутафчиев от в."Сега.

За Летище-Пловдив обаче не са предвидени пари по оперативна програма „Транспорт" и ще трябва средствата да се изтеглят от държавния бюджет.

Мутафчиев е категоричен, че намирането на средствата и стартът на работата по летището ще се изпълнят в най-кратки срокове, въпреки че с конкретни дати или месеци министърът на се ангажира.

Преди 2 седмици, при срещата си с гръцкия транспортен министър Михалис Ляпис, Мутафчиев заяви, че Пловдив е резервното летище на София, а освен това то може да отвори изцяло вратите към туризма, и по тази причина това летище трябва да започне да се строи.

Тогава Ляпис препоръча парите за летището да се изтеглят от предвидените фондове на ЕС, но правителството не е включило летището в целите си за субсидиране по фондовете за тази година, тъй като идеята беше парите да дойдат от потенциалния концесионер.