Скрити камери, страници с протоколи. Веригата евтини супермаркети Lidl шпионира служителите в много свои филиали. Записвани са частни разговори, житейски ситуации и стил на работа с клиентите. Скритото наблюдение е извън закона, но това ни най-малко не е притеснило мениджърите на дискаунтъра, пише Spiegel Online.

Германското списание „Щерн" разполага с доказателства, че във веригата Lidl сътрудниците систематично са подслушвани и следени с камери, като за поведението им са водени протоколи. Шпионирането е осъществявано с миниатюрните камери, които по принцип и официално би трябвало да служат за защита от крадци.

В протоколите било записвано колко пъти дневно и в колко часа служителите отиват в тоалетната, кой с кого евентуално върти любов, кой по мнението на надзирателя е неспособен, а кой - просто „интровертен и наивен". Повечето протоколи са водени във филиалите на Lidl в провинция Долна Саксония. Имало единични случаи също в Райнланд-Пфалц, Берлин и Шлезвиг-Холщайн. „Щази методи в магазина" - коментира Шпигел.

„Сряда, 14 часа. Госпожа М. по време на почивката си се обади по мобилния телефон, след което автоматичната централа отговори, че тя има във ваучера си само още 85 цента. Най-накрая тя се свърза с приятелка, с която се разбраха вечерта да готвят. Това обаче можело да стане само ако на госпожа М. най-сетне й преведели заплатата, тъй като тя вече си била изхрачила парите и нямала с какво да направи покупките".

„Сряда, 16:45 часа. Макар госпожа Ф. да не е реализирала много стоки в акцията в не-хранителния сектор, тя излезе в почивка точно навреме ... Тя седи с госпожа Л. в мястото за почивка и си говорят за заплати, добавка и заплащане на извънредните часове ... Госпожа Н. се надява да й преведат заплатата днес, защото вечерта се нуждае от пари (Да се проучи за какво й трябват)".

В много други протоколи се описват обикновени житейски ситуации, външността на служителите („госпожа М. има татуировки"), кръг на познати („почти всичките му приятели изглеждат като зависими от наркотици").

Според адвокат по правата на труда, който е видял протоколите, показани му от германската медия, те били „скандални в най-висока степен", тъй като не ставало дума за контрол на труда, а за контрол на поведението. Ясно било нарушението на член 2 на Конституцията на ФРГ, който защищава свободата на личността.

Веригата Lidl е минала всякакви граници в свое поделение в Чехия, където на жените било строго забранено да ходят до тоалетната в работно време. „Изключение: женски работници, които са в дните на месечния си цикъл, те могат да ходят до тоалетна също и между почивките. За да имат тази привилегия, те трябва да носят на челата си ленти".

Lidl обясняват: „цитираният случай не ни е известен в реалността", но по косвен път потвърждават, че подобно нещо им е известно. Освен това в Lidl де факто потвърждават съществуването на протоколи, които обаче служели не за „надзор на служителите, а за установяване на евентуално грешно поведение".  

Шефът на федералната агенция за защита на личните данни заявява следното: протоколирането на едно посещение в тоалетната и други подобни неща са тежко нарушение ... Когато нещо подобно стане известно, отговорните органи трябва да се активизират.