Да се създаде държавен фонд за защита на топлофикационните дружества от фалит. Това предложи председателят на ДКЕВР Константин Шушулов по време на кръгла маса на тема „Защита на потребителите на енергийни услуги", цитиран от Дарик радио. Той нарече идеята екзотична, но припомни, че у нас има подобен фонд за защита на банките от фалит. Председателят на ДКЕВР обяви, че регулаторът ще вземе решение за цената на природния газ във вторник следобед след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Проблем има" - такава бе диагнозата на еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева, която откри дискусията, чийто медиен партньор е Дарик.

Според Кунева неплащането на сметките е знак за липсата на доверие на потребителите към доставчиците на енергийни услуги. Ако няма доверие, хората няма да започнат да си плащат, подчерта еврокомисарят за защита на потребителите.

Тя допълни, че следи дали в България законите в сферата на енергийните услуги се прилагат и ако се установят нарушения, на страната ни ще бъдат наложени глоби. Не ми се иска да се стига дотам, каза още еврокомисар Кунева.

Ако ДКЕВР вземе „изпреварващо" решение за повишаване цената на газа и то с процента, който бе обявен - 28,83 на сто, то КНСБ ще се съберат на протест в четвъртък от структурите си в предприятията, които са най засегнати от поскъпването на този ресурс. Това каза в предаването „Кой говори" по Дарик Валентин Никифоров, вицепрезидент на синдикалната организация и председател на Стачния комитет.

Той нарече евентуално решение днес от страна на регулатора изпреварващо, тъй като синдикатите искат спешно заседание по въпроса във вторник на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Аргументите, които синдикатите са изложили пред ДКЕВР, са, по думите на Никифоров, че едно такова увеличение ще срине една част от икономиката. Освен това ще създаде затруднения за синдикати и работодатели за договаряне на нови размери на работните заплати до края на 2008-ма и в началото на 2009 година и не на последно място това, че много от фирмите могат да се озоват в затруднено финансово състояние или да прекратят своята дейност, от което ще се увеличат безработните.

В драмата с поскъпването на природния газ бе въвлечен и президентът Георги Първанов. Очаквам в следващите дни министър-председателят Сергей Станишев да отговори на гражданите на България и на българското общество какви са причините за скока на газта.Това коментира в Пловдив президентът Георги Първанов по време на откриването на 64-ото издание на Международния технически панаир.