ВМЗ Сопот е в тежко финансово състояние от години. Това показват финансови разчети на предприятието, с които News.bg разполага.

От данните става ясно, че през 2008 годишните приходи на ВМЗ са около 77.921 милиона лева. Разходите обаче значително надвишават приходите и възлизат на над 95 милиона лева.

През 2009 ситуацията не е по-различна - ВМЗ отчита годишен приход в размер на над 62 милиона лева, а разходите са близо 72 милиона лева.
И през 2010 година положението на дружеството е аналогично - приходите възлизат на около 81 милиона лева, а разходите са приблизително 88 милиона и 156 хиляди лева.

През 2011 приходите на предприятието са около 73.558 млн. лв., а разходите са над 85 милиона лева.

Към март 2012 година приходите на ВМЗ Сопот са малко над 14 милиона лева, а разходите надвишават 14 милиона и 527 хиляди лева.

Основно приходите на дружеството са от продажба. Как обаче са формирани харчовете на предприятието?

Между 27% и 30% от парите на ВМЗ отиват за заплати, между 52-55% са разходите за материали. Останалите средства са за консумативи, за транспорт на работниците, за ток и т.н.

Документите за състоянието на ВМЗ Сопот са категорични - през последните години предприятието е с отрицателен нетен финансов резултат.

Към 31.12.2012 година просрочените задължения на ВМЗ към работници и служители са в размер на над 3 милиона лева.

Оказва се, че предприятието дължи сериозна сума и за разходи по дела срещу него от кредитори, доставчици и служители. Разходите за дела на ВМЗ Сопот възлизат на 3 милиона и 426 хиляди лева.

Защо от ГЕРБ предлагат ВМЗ Сопот да бъде извадено от забранителния списък за приватизация?

В изпълнение на разпоредбите на Закона за приватизация и следприватизационен контрол и на приетата Стратегия от 06.07.2012 г. Агенцията за приватизация обяви продажбата на 100% от капитала на „ВМЗ" ЕАД чрез публично оповестен конкурс на един етап. В хода на реализиране на приватизационната процедура бяха подадени оферти от трима кандидат-купувачи.

При прегледа на подадените документи се установи, че двама от кандидатите не отговарят на условията на Стратегията за раздържавяване на дружеството, поради което същите отпаднаха от по-нататъшно участие.

До заключителния етап на процедурата бе допуснат третият участник „ЕМКО" ЕООД, гр. София, който следваше да представи обвързваща оферта и да внесе депозит в размер на 3 млн. евро или равностойността му в лева.

До изтичане на крайния срок, 15.00 ч. на 14.01.2013 г., в Агенция за приватизация и следприватизационен контрол от страна на кандидат-купувача беше внесена оферта, но не и определеният депозит. Разбра се, че основен проблем се оказало искането на бъдещия собственик да съкрати половината от служителите във ВМЗ.
Поради тази причина Агенцията за приватизация прекрати процедурата за приватизация на „ВМЗ" ЕАД.

Към настоящия момент финансово-икономическото състояние на дружеството е изключително тежко и може да се каже, че дружеството е декапитализирано. Зад задълженията, освен държавата и персонала на дружеството, седят и значителен брой търговски банки и контрагенти, част от които вече предприемат действия за обявяване на дружеството в несъстоятелност.

Съществува реална опасност с прекратяването на приватизационната процедура да се отприщи вълна от такива искания. При тази ситуация и при обявяване на дружеството в несъстоятелност, е твърде вероятно работниците и служителите изобщо да не получат възнагражденията си, а заводът да бъде разпродаден „на парче" и да не запази своята цялост.

С оглед на това, единствената и бърза възможност според управляващите е приватизация, но при по-облекчени условия от поставените в приетата вече стратегия, за която стана ясно, че не може да бъде изпълнена.

В рамките на действащото законодателство, стартирането на нова процедура следва да се предхожда от приемане на нова стратегия за приватизация на „ВМЗ" ЕАД. Опитът показва, че за реализиране на такава процедура (от разработване и приемане на нова стратегия до избор на купувач) би отнело не по-малко от 8-9 месеца - срок, в който дружеството няма възможност да функционира, без да трупа нови задължения, вкл. и лихви по вече натрупаните.

Поради тази причина, единствения възможен начин за ускоряване на процеса по раздържавяване е изваждането на дружеството от забранителния списък за приватизация.

Новата процедура, ще бъде от компетенциите на АПСК, чиито управляващи и контролни органи ще бъдат отговорни за критериите по приватизацията. Новите критерии към купувачите, съответно и следприватизационните ангажименти, ще бъдат съгласувани с Надзорния съвет на АПСК, в който участват представители на парламентарно представените политически сили.

Над 20 дни вече продължава стачката в предприятието. Работниците все още очакват неизплатените заплати и аванси. В понеделник синдикатите получиха оздравителната програма на завода. Напрежението сред работниците обаче ескалира, защото в нея са заложени сериозни съкращения, сливане на производствени звена и оптимизация на разходите.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" са категорични, че са против масовите уволнения. Синдикатите настояват ВМЗ-Сопот да се стабилизира и тогава да се продава. В момента предприятието дължи над 150 млн. лева на кредиторите, на държавата и на работниците. В началото на седмицата Пловдивският окръжен съд започна дело по обявяване в несъстоятелност на оръжейния завод.

От КНСБ предложиха служителите на ВМЗ-Сопот да работят на 4-часови работни смени със специално изготвена за завода програма, вместо съкращения.

Идеята на синдикатите е на работниците да може да се изплаща пълен размер на възнагражденията им, като 50% от парите да идват от завода, а останалите 50% да изплаща Министерство на труда и социалната политика.