Лидерът в интернет услугите Google Inc. обяви днес, че е постигнал съгласие с интернет компанията за размяна на видео файлове YouTube за съвместна дейност. Googlе ще плати $1.65 млрд. в акции за новата си придобивка, което е и най-високата цена плащана за такава медия.

Първата сделка от подобен характер се оценява на такава сума главно заради имената участващи в сделката. Google е синоним на бързо развиващите се технологии в интернет, а YouTube e флагмана на новата свръх популярна услуга, а именно свободната размяна на развлекателни видео файлове.

YouTube, успя да стигне до тази зашеметяваща сделка само за 19 месеца, след като преди година и половина офисът на компанията се помещаваше в гараж. В момента интернет компанията може да се похвали със 70 млн. посещения месечно и размяната на 100 млн. файла дневно.

Въпреки, че YouTube подписаха през последните дни договори с големите филмови компании за разпространението на видео материали, то Google все пак поема сериозен риск с това свое ново бизнес начинание. 

В следствие на новината за сделката, акциите на Google Inc. се изстреляха с $8.50 или +2% на Nasdaq снощи, за да приключат на цена $429.00. Това е ниво невиждано от края на април тази година. След приключването на борсовата сесия, фючърсите на компанията продължиха ралито до $431.55 за акция.

Според анализатори, сделката ще засили позициите на Google в развиващият се все още интернет пазар на размяна на видео файлове. На този пазар за момента доминираща компания беше Yahoo Inc.

Само за два работни дни, Google успя да спечели около $6 млрд. в пазарна капитализация или около 3 пъти повече от това, което ще бъде платено за YouTube.